Radite od kuće i budite produktivni!

Usled vanredne situacije koja je nastala kada je epidemija COVID-19 proglašena pandemijom, mnoge kompanije dozvolile su svojim zaposlenima da rade od kuće. Postoji mnogo studija na ovu temu - te jedna grupa psihologa tvrdi da ste radom od kuće produktivniji, dok druga grupa tvrdi da ovakav vid rada može imati loš uticaj na produktivnost i mentalno zdravlje. Rad na daljinu svakako ima svoje prednosti - ne trošite vreme putujući na posao, možete duže da spavate ili da uživate u jutarnjoj šetnji, ali postoji i niz izazova. Ono što sa sigurnošću možemo već sada da zaključimo jeste da će jedna od posledica korona virusa biti upravo ovaj planetarni eksperiment - rad od kuće.

Da bi rad od kuće zaista bio produktivan, donosimo par ključnih saveta.

Napravite kancelariju

Prvo i osnovno jeste da odredite prostor u kući koji bi mogao da vam posluži kao kancelarija. To bi trebalo da bude prostor koji vas mentalno priprema za režim rada, bilo da je to odvojena soba, sto postavljen u uglu dnevnog boravka ili laptop na kuhinjskom stolu. U idealnom slučaju, to bi bilo mesto na kojem se ne odmarate, poput spavaće sobe, i mesto za koje drugi članovi porodice znaju da je određeno za posao i neće vas ometati. Međutim, ako niste u mogućnosti da vaš radni prostor odvojite od zajedničkih prostorija savetujemo vam da nabavite slušalice, kao najbolje rešenje. Odgovarajući sto i stolica se podrazumevaju, jedan ili više monitora u zavisnosti od posla kojim se bavite.

Izuzetno je bitno da odvojite vreme za ustajanje, u redovnim intervalima, kako biste istegnuli noge. Osigurajte da vam je radno mesto dobro osvetljeno - Američka akademija za oftalmologiju preporučuje pravilo 20-20-20: svakih 20 minuta skrenite pogled sa svog ekrana i usmerite pogled na nešto udaljeno 20 stopa ( oko 6 metara) na 20 sekundi. Međutim, treba napomeniti da ako smatrate da ste najproduktivniji sa laptopom u krevetu, svakako postavite radni sto tamo. Možda će biti potrebno više pokušaja da biste utvrdili koji deo stana vam najviše odgovara za obavljanje posla, budite strpljivi.

Najveći mit o radu od kuće jeste taj da ljudi koji rade od kuće su lenji i ne rade dovoljno. Budući da ne sede pored šefova ili kolega, skeptici pretpostavljaju da rade manje posla nego zaposleni koji ne mogu lako da se olabave u kancelarijskim uslovima. Međutim, ova teorija je opovrgnuta. U stvari, mnogi radnici kažu da zapravo rade više sati nego kada su u kancelariji.

Poštujte radno vreme

Izlazak iz rutine je ponekad spor proces i zato, ako niste spremni, nemojte ga započinjati odmah. Ustanite u isto vreme, radite sve kao što biste radili da odlazite u kancelariju i u vreme kada počinjete da radite - počnite i kod kuće. Biće vam potrebno par dana da se naviknete.

Obucite se za radni dan

Možda najbolja stvar rada od kuće jeste to što možete da se obučete kako želite. To je tačno, i biće dana kada vam se ne radi, niste raspoloženi, boli vas glava i ništa vam ne odgovara, i tih dana je sasvim u redu da se opustite i radite u pidžami. Međutim, istraživanja pokazuju, da je izuzetno bitno da ne biste izašli iz rutine, da se oblačite svako jutro kao da odlazite u kancelariju - u isto vreme svakog dana. Jer, pored farmerki i udobne košulje, nošenje cipela pomaže da zadržite osećaj rada u odnosu na opuštenost.

Napravite spisak zadataka

Napravite takozvanu „to do” listu, pratite realizaciju zadataka i imajte jasan cilj. Ako imate jasan cilj šta želite i morate da napraviti taj dan - lakše ćete se usmeriti. Usled rada u kući lako je izgubiti cilj iz fokusa.

Budite u kontaktu sa kolegama

Radeći od kuće važno je ostati u stalnoj komunikaciji sa timom o vašim pobedama, izazovima i prioritetima. Rad od kuće ne bi trebalo da remeti poslovne sastanke ili komunikaciju sa kolegama - sastanite se sa svojim timom ili klijentima, licem u lice, brzo i lako putem skajpa.

4

Ne zaboravite da prestanete da radite

Ispratili ste sve, gore pomenute, korake. Odlično! Sada je trenutak da završite s radnim vremenom. Predlažemo da osmislite ritual koji označava kraj radnog vremena i pridržavajte ga se - isključite laptop, izađite na vazduh, prošetajte psa.

I na kraju, najvažnije je da uživate u onome što radite. Ako poslu pristupate motivisano sigurno je da ćete biti ispunjeni. Okružiti se pozitivnim ljudima i budite odgovorni prema sebi i drugima.