Radno vreme institucija i objekata tokom vanrednog stanja

Objavljeno 25. marta 2020.

Nakon što je u Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog suzbijanja širenja korona virusa, gradovi i opštine su doneli mere čije će poštovanje nadgledati lokalna vlast.
Mere su donesene u cilju zaštite stanovništva


Tokom vanrednog stanja zabranjen je rad svih tržnih centara, kafića, restorana, vrtića, škola, estetskih salona. Zbog uvedenog policijskog časa, od 17 do 5 časova narednog dana, došlo je do značajnih promena u radnom vremenu mnogih objekata i institucija širom prestonice.

JP „Pošta Srbije”organizovalo je rad pošta na sledeći način:Javnobeležničke kancelarije u Srbiji rade u režimu skraćenog radnog vremena, od 9 do 15 časova. One nastavljaju da se pridržavaju preporuka koje su donete 17. marta, kada je obustavljena overa potpisa, rukopisa i prepisa osim u naročito hitnim i opravdanim situacijama. 


U skadu sa novonastalom situacijom, Bex expres kurirska služba radi po izmenjenom rasporedu. Prijem pošiljaka preko call centra je do 14 časova, a za dodatne informacije kol centar radi do 16 časova. Prijem pošiljaka je do 15h.

Kurirska služba D express radi po ustaljenom režimu, kao i kurirska služba AKS. Zbog obaveznih mera dezinfekcije magacini službe AKS neće raditi subotom.

Mr. Potrčko će tokom vanredne situacije raditi od 7 do 17 časova, samo radnim danima.Za vreme vanrednog stanja, svi ugostiteljski objekti, kafići i restorani su zatvoreni za građane, ali je moguća dostava hrane - kuhinje određenih restorana radiće, uz preduzimanje svih propisanih mera higijene kako u pripremi tako i u dostavi hrane.

Svi supermarketi i prodavnice najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji imaće jedinstveno radno vreme od 7 do 15 časova. Svaka prodavnica je preduzela sve mere u cilju zaštite kako zaposlenih, tako i potrošača u marketima. Manje radnje radiće sat duže, do 16 časova.Spisak prodavnica koje će raditi nedeljom od 4 do 7 časova, u kojima će moći da se snadbevaju građani stariji od 65 godina, možete pogledati ovde.

Među pekarama vlada različito radno vreme, ali će mahom sve biti otvorene od 7 ili 8 časova, do 14 ili 15 časova.

Beogradske pijace će ubuduće raditi tri dana nedeljno - četvrtkom, petkom i subotom, od 8 do 15 časova. Izuzetak je Palilulska pijaca, koja je zatvorenog tipa, i ona će biti zatvorena do daljeg - sa izuzetkom supermarketa koji se nalazi u njoj.Banke će u srpskoj prestonici dodatno skratiti radno vreme. Neke će biti otvorene od 9 do 15 časova, druge će početi sa radom sat ranije.


Domovi zdravlja rade od 8 do 15 časova. 

Dežurne apoteke u Beogradu: 

Skoro sve privatne apoteke radiće do 15 časova.

Radno vreme Lilly drogerije možete pogledati ovdeDM drogerije će raditi najkasnije do 15 časova radnim danima i vikendom.


Veterinarske ambulante na teritoriji Beograd skratile su svoje radno vreme i skoro sve rade od 10 do 15 časova.


JP„Parking servis”, kao i sva ostala gradska javna komunalna preduzeća, obavlja poslove iz svoje nadležnosti, dok su poslovnice Korisničkog servisa zatvorene za rad sa strankama. 

Garaže i parkirališta rade po uobičajenom režimu, a obavlja se i kontrola i naplata parkiranja. Služba za prenos nepropisno parkiranih vozila uklonjena vozila prenosi na Staro sajmište.

U skladu sa vanrednom situacijom i pumpe su izmenile radno vreme. NIS Petrol i Gazprom benzinske stanice su otvorene od 7 do 15 časova, dok će ukupno 47 stanica biti otvoreno 24 časa zbog snabdevanje državnih organa, zdravstvenih i drugih javnih institucija, kao i pravnih i fizičkih lica sa posebnim dozvolama za kretanje tokom trajanja policijskog časa. Kompanija NIS je navela da se proizvodnja i isporuka, kao i prodaja goriva odvijaju u najboljem redu.Hramovi Srpske pravoslavne crkve tokom pandemije virusa korona i vanrednog stanja neće se zatvarati, izjavio je patrijarh srpski Irinej.


Kol-centri u beogradskim opštinama za pomoć starijima radiće svakog dana od 8 do 17 časova u uslovima vanrednog stanja zbog korona virus COVID-19. Beogradski kol-centar se može dobiti na broj 0800-110-011. 


Građani Srbije mogu da se informišu o svim aktuelnostima u vezi sa vanrednim stanjem i preko Viber Community kanala koji je pokrenulo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


Budite odgovorni prema sebi i drugima.Autor: Dunja Božić