Besplatan online sadržaj za kvalitetniju (samo)izolaciju

Vanredno stanje u Srbiji povodom pandemije koronavirusa ulazi u drugu nedelju. I ne samo to, iz dana u dan svedoci smo pooštravanja mera predostrožnosti i u ovom momentu verovatno niko ne može ni da pretpostavi koliko će ovakva situacija potrajati. Upućenost na sopstvena četiri zida postala je realnost koja, ruku na srce, svakog dana sve manje prija svima, a pogotovo mlađoj populaciji.

Ipak, doba informacionih tehnologija u kome živimo i opšta dostupnost interneta (naročito u gradovima gde je izolacija i „najkritičnija“), omogućava da i dane u ovom svojevrsnom zatočeništvu učinimo interesantnijim i sadržajnijim – da vidimo, čujemo ili pročitamo nešto za šta u redovnim okolnostima verovatno nikada ne bismo našli vremena.

S tim u vezi, ali i u znak solidarnosti sa građanima širom sveta, većina najpopularnijih multimedijalnih streaming platformi (Netflix, IMDb TV, Crackle…) omogućila je brojne pogodnosti za konzumiranje svog sadržaja, u vidu različitih kupona, produženog trial perioda, direktnih popusta i slično.

Ipak, još veći „carevi“ ispale su pojedine kulturne institucije, festivali i digitalne platforme širom sveta koje svoj sadržaj nude potpuno besplatno.

Da dani u karantinu prođu brže i kvalitetnije u nastavku predstavljamo neke od potpuno besplatnih i lako dostupnih online sadržaja (bez registracije i ostavljanja ličnih podataka) koja do sada, sasvim moguće, niste ni znali da postoje…

Internet „magacin“

Velika Internet arhiva predstavlja jedno džinovsko digitalno skladište potpuno besplatnog audio, video, tekstualnog, softverskog i zabavnog sadržaja, otvorenog za korišćenje svakome ko ima pristup internetu. Radi se o neprofitnoj organizaciji koja objedinjuje i sistematično skladišti milijarde elektronskih i audio knjiga, video materijala i igrica, fotografija, softvera i muzike. Svojevrsni digitalni podrum u kome je sve jasno razvrstano po kategorijama, vremenu i mestu nastanka, sadrži brzu pretragu i predstavljaće uživanje za sve one koji vole da „čeprkaju“ po arhivi i pronalaze izgubljene stvari.

Filmski klasici

Ljubitelji starih filmova kroz samo nekoliko klikova mogu uživati u preko 600 filmskih klasika, razvrstanih po žanrovima - od legendarnih crtanih filmova, preko komedija i drama, do naučne fantastike i horora. Čarli Čaplin, Džon Vejn, Hemfri Bogart, Frenk Sinatra, Keri Grant i Rozalind Rasel – samo su deo plejade vrhunskih glumaca u čijim ostvarenjima se može uživati svakodnevno.

„Dokumentarci“ i opera

Pre nekoliko dana pojavila se vest i da je najveći međunarodni festival dokumentarnog filma, koji se svake godine održava u Amsterdamu, „otključao“ čak 200 naslova koji se potpuno besplatno, bez ikakve registracije mogu pogledati. Sa druge strane Atlantika, njujorška Metropoliten opera svakodnevno besplatno strimuje svoje najznačajnije predstave koje je, u par klikova, moguće pratiti iz gotovo svakog dela sveta.

Besplatni stripovi

Pasionirani ljubitelji devete umetnosti vreme u izolaciji mogu prekratiti prelistavanjem nekog od mnogobrojnih online stripova popularnijih svetskih crtača, koji su dostupni, takođe, potpuno besplatno i bez ikakvih kredencijala. Podeljeni po žanrovima, iako ne spadaju pod „mega“ popularnu Marvel franšizu, ovi stripovi zapravo nude mnogo širi spektar tema i događaja obrađenih u formi stripa.

Virtuelne izložbe u najvećim svetskim muzejima

Google-ova opcija Art & Culture koja je, istina, besplatna u svakom trenutku (ne samo tokom pandemije), u ovim danima može dobiti na značaju i popularnosti više nego inače. Radi se o mogućnosti virtuelne posete najvećem broju prirodnih i kulturno-istorijskih spomenika širom sveta, najvećim muzejima, galerijama i nacionalnim parkovima u gotovo svakom delu planete. Zavisno od ličnih interesovanja, u jednom trenutku, na primer, možete biti u Gugenhajm muzeju u Bilbau, u već sledećem na vrhu Ajfelovog tornja, da bi odmah nakon toga mogli poći u šetnju i nacionalnim parkom Jeloustoun. Mogućnosti virtuelnih putovanja i edukacije iz fotelje su velike i krajnje inspirativne.

art and culture

Besplatni online kursevi

Kad smo već kod učenja, oni koji bi da vreme u samoizolaciji iskoriste za unapređenje ličnih znanja i veština, imaju idealnu priliku da to učine kroz neki od stotina besplatnih kurseva. Od praktičnih zanatskih saveta do naprednih programerskih obuka, marketinških tehnika, prirodnih i društvenih nauka, izbor besplatnih kurseva je ogroman. A ono što je najbolje – gotovo svi predavači su ugledni univerzitetski profesori iz celog sveta. Sve što je potrebno da uradite jeste registracija na sajtu Coursera, odabir kursa i praćenje uputstava. Na kraju, vaš uspeh može biti ozvaničen i sertifikatom odgovarajućeg univerziteta, ali za takvo formalno priznanje potrebno je ipak izdvojiti neki dinar.