Online predstave tokom vanrednog stanja!

Ustanove kulture u Srbiji zatvorile su, protekle nedelje, svoja vrata za građane zbog proglašenja vanrednog stanja. Zbog novonastale situacije, u želji da građanima olakšaju dane u samoizolaciji, pozorišta i muzeji počinju da objavljuju sadržaj u virtualnom okruženju.

Pozorište Atelje 212, Narodno pozorište, Pozorište lutaka „Pinokio“ i Teatar „Vuk“ najavili su druženje sa publikom putem videa, dok je Narodni muzej na svom sajtu postavio virtuelnu turu izložbe Ivana Meštrovića.

Atelje 212 će tokom vanredne situacije svakog utorka, četvrtka i subote na svom facebook kanalu emitovati snimljene predstave u terminima od 20 časova. Situacija u kojoj se nalazimo donosi mlađoj publici nove predstave koje su retki među njima imali priliku da vide, a za odrasle će biti prikazane predstave koje su davno bile na repertoaru. Tako će danas u 20 časova biti prikazana predstava „Kralj Ibi“, Alfred Žara, a u subotu, 21. marta u 20 časova predstava „Ranjeni Orao“, Mirjane Jakovljević.

Narodno pozorište je u proteklih par dana organizovalo Fejsbuk anketu kako bi publika imala mogućnost da se izjasni o predstavama koje bi želela da pogleda tokom vanrednog stanja. Kao rezultat toga, pozorište je juče trebalo da počne sa emitovanjem predstava na internetu. „Bela kafa” je prva predstava koja je trebalo da bude prikazana. Predstave „Bizarno” i „Livada puna tame” publika, takođe, može pogledati na sajtu Narodnog pozorišta i na YouTube kanalu pozorišta.

children-403582_1920

Pozorište lutaka „Pinokio” će igrati predstave bez prisustva publike, subotom od 12 sati, i prenosiće ih uživo preko društvenih mreža - Fejsbuka i Instagrama. Najmlađi će imati priliku da uživaju u predstavama „Tri praseta”, „Pepeljuga” i „Lepotica i zver”.

I Teatar „Vuk” bi trebalo da organizuje online izvođenje i čitanje narodnih bajki uživo.

Narodni muzej će se publici predstaviti virtuelnom turom kroz izložbu „Ivan Meštrović (1883 - 1962)”. Ona je već dostupna na sajtu Narodnog muzeja u Beogradu. Postavka izložbe jugoslovenskog vajara otvorena je 17. decembra 2019. godine u Narodnom muzeju i sve skulpture koje bile su izložene u Velikoj galeriji dostupne su posetiocima sajta Narodnog muzeja.

Iz muzeja saopštavaju da je ovo tek početak virtuelnih vođenja kroz riznicu Narodnog muzeja.

Umesto koncerata za decu školskog uzrasta Beogradska filharmonija poklanja muzičke programe koji se mogu pronaći na sajtu Filharmonije. Takođe, mogu se pronaći i linkovi na kojima se nalaze muzička audio bajka „Veštica i maestro”, kao i kompozicije u izdanju i izvođenju Beogradske filharmonije za „Moj prvi CD klasične muzike“ – „Karneval životinja“ i „Peća i vuk“.

Na zvaničnom YouTube kanalu Jugoslovenske kinoteke svi zainteresovani mogu besplatno da vide odabrane inserte iz fonda ove institucije. U pitanju su filmovi koji se bave istorijom, etnologijom, kulturom.