48. FEST u čast Bekima

Na ovogodišnjem FEST-u nadmetaće se do ukupno dvadeset filmova za nagradu Beogradski Pobednik u šest kategorija

Slogan 48. FEST-a je „Skupljači emocija” i posvećen je jugoslovenskom pozorišnom, tv i filmskom glumcu Bekimu Fehmiju kome će biti priređen omaž povodom desetogodišnjice smrti. FEST će početi 28. februara u Sava Centru premijerom filma Srdana Golubovića, „Otac“, a svečano će ga zatvoriti Džon Malkovič muzičko-scenskim performansom „Muzički kritičar“ u Kombank dvorani.

Program 48. FEST-a obuhvata više od 300 projekcija. Filmovi će biti prikazivani u Sava centru, Kombank dvorani, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Kinoteke, te u bioskopima „Fontana” i „Sinepleks” na Ušću.

Osim zvezde festivala, glumca, producenta i reditelja, Džona Malkoviča, među gostima FEST-a najavljeni su Kosta Gavras, Atom Egojan, Kristi Puju i niz autora iz regiona.

Glumac Uliks Fehmiju zvanično će proglasiti otvorenim FEST i uručiti Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos Miri Banjac, jednoj od najvećih glumica s ovih prostora. Beogradski pobednik će biti uručen i Malkoviču i Gavrasu.

Članovi žirija biće glumac Sebastijan Kavaca, glumica Nataša Ninković, rediteljka Dana Budisavljević, glumac Klemens Šik i reditelj Nikola Ljuca. U okviru Glavnog programa van konkurencije naći će se filmovi Gorana Paskaljevića, Koste Gavrasa, braće Darden, Kristija Pujua. Među specijalnim projekcijama naći će se i serija „Tajkun” Miše Terzića, kao i televizijski film RTS „Proleće na poslednjem jezeru”.

Do dvadeset filmova ukupno nadmetaće se za nagradu Beogradski Pobednik u šest kategorija: najbolji film, najbolji režiser, najbolja muška uloga, najbolja ženska scena, najbolji scenarij i najbolji debi “, najavio je, na konferencija za novinare, Ivan Karl, predsednik odbora FEST-a i gradski sekretar za kulturu.

FEST predstavlja Kostu Gavrasa

Gost ovogodišnjeg FEST-a je i Kosta Gavras, proslavljeni grčki reditelj, dobitnik Oskara. Gavras na FEST dolazi da promoviše svoj film „Adults in the room“, zasnovan na knjizi bivšeg grčkog ministra finansija iz 2015. godine. Film prikazuje dešavanja vezana za finansijsku krizu koja je potresla Grčku tih godina. Kritika je film nazvala klasičnom grčkom tragedijom. „Napustio sam svoju zemlju jer je mladim ljudima mog socijalnog statusa mogla da ponudi samo život podređen teokratskoj-demokratiji. Kao imigrantu, Francuska mi je omogućila da ostvarim svoje najluđe snove. Pre deset godina, grčka kriza gurnula je zemlju u istu situaciju koja me je naterala da odem. To me je nateralo da izrazim svoj bunt još jednom, kroz ovaj film”, izjavio je prošle godine Gavras.

Gavras je slavu stekao filmom „Z”, prvim fimom u istoriji koji je bio nominovan i za Oskara za najbolji film i za Oskara za najbolji strani film. U pitanju je triler koji mu je doneo i Gran pri žirija u Kanu.

Za film “Nestali”, o nestalima za vreme krvavog puča u Čileu, dobio je Oskara za najbolji adaptirani scenario, BAFTA za najbolji scenario i Zlatnu palmu na Kanskom festivalu. Film “Muzička kutija” doneo mu je Zlatnog medveda. Gavras je uglavnom snimao filmove na francuskom jeziku.

slika2

Zvezda festivala Džon Malkovič

Poznati po filmovima kao što su „Mesta u srcu“, „Opasne veze“, „Nebo sklonište“, „U liniji vatre“, „Čovek u gvozdenoj maski“, „Biti Džon Malkovič“ i „Spaliti nakon čitanja “, poznati američki glumac, nominovan dva puta za nagradu Oskar, Džon Malkovič, biće zvanično gost na najvećem filmskom festivalu u Srbiji, FEST-u. Malkovič zatvara festival muzičko-scenskim performansom čiji je tvorac Aleksej Igudesman.

Ulaznice za 48. FEST možete kupiti na blagajnama svih festivalskih dvorana, kao i preko interneta. Osim ulaznice za svečano otvaranje i zatvaranje koje su nešto skuplje, cene se, ostalim danima, kreću od 250 do 400 dinara. Prvi put je uveden popust za penzionere - 50% za prepodnevne projekcije u Kombank dvorani.