Drugo izdanje festivala ДОК#2

Beogradski festival dokumetarnog filma će se i ove godine održati u Kombank dvorani, gde će tokom četiri dana biti prikazani dokumentarci iza kojih stoje velika imena iz sveta kinomatografije. Za razliku od prošle, ДОК#2 ove godine predstavlja takmičarski program debitantskih filmova ENTER DOK, u kome će se za nagradu publike nadmetati 6 dugometražnih dokumentaraca iz celog sveta. Među gostima festivala biće režiser Mark di Domeniko i Miša Aznavur, sin muzičara Šarla Aznavura.

Festival ДОК#2 svečano će 29. januara u 20 časova otvoriti film „Aznavour by Charles”, dokumetarac o kompozitoru i glumcu Šarlu Aznavuru. Takođe, istog dana, publika će moći da uživa u ostvarenju oskarovca Rona Haurda, dokumentovanom portretu čuvenog tenora Pavarotija. Film sadrži istorijske koncerte i intimne intervje uključujući nikada do sada viđene snimke. Tokom festivala biće prikazan i dokumetarac Asifa Kapadija „Diego Maradona”, sastavljen od 500 sati snimaka koji do sada nisu viđeni. Dokumentarac prati karijeru slavnog Maradone, a na programu je u petak 31. januara.

Dokumentarac o Lejdi Dej

Najnovije ostvarenje reditelja Džejmsa Erskina „Bili“ dokumentarac o kraljici bluza, najuticajnijoj pevačici svog perioda, tekstopiscu, po nadimku Lejdi Dej, Bili Holidej biće, takođe, prikazan na festivalu. Priča o danas čuvenoj džez divi, ali onda samo još jednoj ženi koja nije imala odgovaraćuju boju kože, bogatstvo, obrazovanje, već samo talenat i nesvakidašnji glas, biće prikazana poslednjeg festivalskog dana.

Bili Holidej je rođena 1915. godine kao Eleonora Fagan. Odrasla je u siromašnoj četvrti sa velikim brojem rođaka, osuđena od početka na posao čistačice bez velike perspektive. Međutim, od malena je bila autentična, svoja, sa jedinstvenom bojom glasa. Nije svirala nijedan instrument, nije umela da čita note, ali je bila kraljica improvizacije, pevala je „iz ritma", kako Amerikanci vole da kažu. Pesme koje su bile pisane za nju u čijim je komponovanjima i sama učestvovala poput „Lover Man“, „Hush Now“, „Don't Explain“ i danas su podjednako poznate kao i u vreme njenog života. Na festivalu dokumentarnog filma ćemo videti 200 sati intervjua, koje je novinarka Linda Кuel pronašla i snimila sa ljudima koji su bili deo života pevačice.

„Strange Fruit”

Numera koju je Tajm magazin 1999. godine proglasio pesmom veka, prvobitno se zvala „Bitter Fruit”. Bili Holidej 1938. godine snima svoju verziju pesme. Pesma je odmah po objavljivanju ostavila dubok trag u američkom društvu. Mnogi muzičari su je obradili, ali se izdvaja verzija Nine Simon čije je delove Kanje Vest koristio u svojoj pesmi „Blood on the leaves” iz 2013. godine.

photo-1513106580091-1d82408b8cd6

Dan zatvaranja festivala rezervisan je za kontroverzni film „Težina lanca 3” Borisa Malagurskog u selekciji A LA CARTE selektora Nikole Popovića, urednika filmskog programa RTS-a. U sklopu ovog programa biće prikazani i „Na ivici” Alisone Klajmen i film „Kapital u 21. veku” adaptaciju knjige.

Enter DOK

Od ove godine, u sklopu festivala, održaće se i takmičarski program debitantskih filmova ENTER DOK, u kome će se za nagradu publike nadmetati 6 dugometražnih dokumentaraca iz celog sveta. U selekciji će se naći dokumetarac „Ikea for YU” Marije Ratković Vidaković i Drinke Radonić, marokansko ostvarenje „Hleb i Anđeli” Rašida Bija, film „Više od krvi” rediteljke Lorete van der Horst.

Karte za ДОК#2 mogu se kupiti na blagajni Kombank dvorane, cene ulaznica su od 350 i 400 dinara. Kompletan program festivala možete pogledati ovde.