Rupe na putevima i kako do naplate štete?!

Udarne rupe su, nažalost, relativno česta pojava na putevima u Srbiji, a uzroci su sasvim različiti - od snega, leda i soli u zimskom periodu, preko poplava i izlivanja potoka po putevima u proleće i leto, preopterećenosti saobraćajnica u tzv. špicu ili jeku turističke sezone, do jednostavno nedovoljno kvalitetnog održavanja istih.

Rupe na putevima, kada nisu jasno obeležene, znaju da budu veoma „lukave“, sakrivene barama ili pod određenim uglom gotovo nevidljive, čime vas mogu vrlo neprijatno iznenaditi i to, po pravilu, onda kada je već kasno za njihovo eskiviranje.

Svaki vozač je makar jednom imao bliski susret sa nekim „kraterom“ na putu i ako je vozio propisno, imao sreće i pribranosti, izvukao se samo sa neprijatnim iznenađenjem i blažim „pomeranjem bubrega“.

FOTO: Marc-Olivier Jodoin

Ipak, rupe na kolovozu mogu izazvati i ozbiljna mehanička oštećenja vozila, pre svega pneumatika, felni i trapova, što može pričiniti i ne tako malu materijalnu štetu. Ukoliko se ovo desi, trebalo bi da znate da većina osiguravajućih društava ne pokriva ovu vrstu štete. Ali, štetu ne morate plaćati ni vi sami, već postoji procedura za nadoknadu štete od komunalnog preduzeća zaduženog za održavanje konkretnog puta. Naravno, pod uslovom da se utvrdi da je zaista rupa, a ne vi ili vaš način vožnje, krivac za eventualno oštećenje.

Procedura se sastoji u sledećem:

  • Nakon kontakta sa udarnom rupom na putu, u slučaju vidnog oštećenja nekog dela vozila, trebalo bi najpre pozvati saobraćajnu policiju, koja uz uviđaj i foto dokumentaciju sačinjava zapisnik. Zapisnik u zvaničnoj kucanoj formi se obično može preuzeti u stanici policije nakon 10 radnih dana. Ukoliko saobraćajna policija ne bude u mogućnosti da izađe na teren u doglednom periodu, potrebno je obezbediti dva svedoka i detaljnu foto dokumentaciju oštećenja vozila i udarne rupe, u sopstvenoj režiji (može i mobilnim telefonom)
  • Sa zvaničnim zapisnikom, potrebno je da u osiguravajućem društvu (u kome je vaš auto osiguran) zatražite procenu štete. Procena štete se obično naplaćuje, osim ako ste osigurani kod AMSS
  • Sa zapisnikom i procenom štete, obratite se komunalnom preduzeću zaduženom za održavanje deonice puta na kom se defekt dogodio, sa zahtevom za nadoknadu štete.

Loša vest u svemu ovome je da postupak naknade štete, nažalost, može potrajati mesecima, naročito ako nadležno preduzeće iz nekog razloga odbije vaš zahtev, pa u tom slučaju budete primorani da pravdu „isterujete“ na sudu.

Stoga, iz predostrožnosti savetujemo da, pre svega, pažljivo vozite, prilagodite brzinu aktuelnom stanju na putu i izbegavate bare.

U cilju prevencije ovakvih nemilih situacija, „Beokom servis“ poziva građane da prijave sve udarne rupe na Fejsbuk stranici „Beokoma”, tviter nalogu @prijavi_problem, aplikacijama za mobilne telefone „Beokom servis i Beograđani”, kao i na dobro poznate telefone „Beokom servisa” 0800-110-011.

road-damage-4736361_1920
Tagovi