Čajkovski na sceni Narodnog pozorišta

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, 16. januara, možete pogledati balet u dva čina „Krcko Oraščić”. Posle 9. januara i pedesete izvedbe ovog baleta, svi koji nisu uspeli da vide ovaj spektakl moći će da uživaju u četvrtak. Koreografiju i režiju postpisuje Konstantin Kostjukov, kostim i dekor Angelina Atlagić, dirigent Orkestra Narodnog pozorišta je Đorđe Pavlović.

Ščelkunčik ili, kako ga prevodimo, „Krcko Oraščić“ je jedno od najpopularnijih i najviše izvođenih dela ruskog kompozitora Petra Iliča Čajkovskog. Ovo delo se temelji na priči „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, iz 1819. godine, pisca E. T. Hofmana. Komponovan je po narudžbi Ivana Vsevoložskija, direktora Carskih teatara. Scenario za balet je napisao koreograf Marijus Petipa i Lev Ivanov.

„Krcko Oraščić“ je prvi put izveden u pozorištu Marijinski u Sankt Peterburgu 18. decembra 1892. godine. Balet je bio dobro prihvaćen od strane publike, međutim, kritičari nisu imali reči hvala za izvedbu. Ovaj trend se nije dugo zadržao, tako da samo par godina kasnije, balet počinje da se igra u Evropi, prvenstveno Parizu. Svetsku slavu je stekao tek 1954. godine, nakon postavke u Americi, za New York City Ballet.

Zanimljivo je da je svojim najboljim delom Čajkovski smatrao balet „Uspavana lepotica” i da aganžman na priči „Krcko Oraščić“ nije prihvatio sa oduševljenjem.

Balet se danas često izvodi u decembru i januaru, verovatno zato što se u to vreme i dešava radnja baleta. Iako nema teološki karakter, niti se u njemu spominje Božić, „Oraščić” slavi praznike u ovo doba godine. Radi se o veselom svetu dece, roditelja, igračaka, jelki i slatkiša, stvorenom u izobilju i savršenstvu Čajkovskog, kako je to opisao najistaknutiji baletski kritičar, Alister Makoli - „Pogađa u slatku tačku”, slaže se plesačica Izabela Makmikan, osnivač „Baleta za sve”, čiji je cilj da se balet učini dostupnim svima.

U Narodnom pozorištu u Beogradu je svita iz Krcka Oraščića, Rskalo, postavljena kao prvi samostalni balet 1923. godine u koreografiji Jelene Poljakove, primabalerine teatra u Sankt Peterburgu.

the-nutcracker-4652667_1920

U četvrtak, 16. januara, učestvovaće i celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i članovi Dečijeg hora Horislavci u ulogama Anđela. U naslovnoj ulozi nastupa Jovica Begojev.

Ulaznice možete da kupite online ili na blagajni.