Kulturni BG vodič | Repertoar gradskih dešavanja za period 23 – 29. septembar 2019.

Objavljeno 23. septembra 2019.

Dešavanja u Beogradu | Nedeljni repertoar najznačajnijih kulturnih zbivanja u Beogradu, po izboru redakcije PlanPlus magazina. Koncerti, filmske projekcije, pozorišne predstave, izložbe, tribine, predavanja, sajmovi i ostala interesantna zbivanja sa više od 50 gradskih lokacija – objedinjeni na jednom mestu, za svaku sedmicu u mesecu i godini!


Muzika

EROS RAMAZZOTTI, veliki beogradski koncert najveće italijanske pop zvezde današnjice. Povodom izdavanja novog albuma Vita Ce N’e slavni pevač je na velikoj svetskoj turneji koja će obuhvatiti i Beograd. Karte se mogu nabaviti po ceni od 3600 i 4900 dinara.

Datum i vreme: 24. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Štark Arena


ANSAMBL KOLO, koncert čuvenog narodnog ansambla koji baštini tradicionalnu srpsku narodnu pesmu i igru, u okviru ovogodišnjih Dana evropske baštine. Karte se mogu kupiti po ceni od svega 300 dinara.

Datum i vreme: 24. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Centar za kulturu Vlada Divljan


CAMERATA VOCALE DAEJEON, koncert klasične muzike povodom 30 godina srpsko-korejskih diplomatskih odnosa. Ulaz besplatan.

Datum i vreme: 25. septembar, 19:30h

Lokacija i informacije: Velika dvorana Kolarčeve zadužbine


KONCERTI ZA BEBE 1, ciklus nesvakidašnjih koncerata Beogradske filharmonije namenjenih bebama uzrasta do dve godine, nastavlja se i ove godine dvostrukim koncertom u trajanju od po pola sata, pod dirigentskom palicom Natalije Mićić.

Datum i vreme: 25 i 27. septembar, 11h i 12:30h

Lokacija i informacije: Sala Beogradske filharmonije


NERVOZNI POŠTAR, koncert legendarne sarajevske grupe poznate po veselim tonovima, kombinaciji žanrova i krajnje pozitivnoj atmosferi. Cena karata iznosi 800 dinara.

Datum i vreme: 26. septembar, 21h

Lokacija i informacije: Dorćol platz


ROK SIMFONIJA, koncert klasične muzike povodom 120. godišnjice osnivanja Ansambla Binički, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića.

Datum i vreme: 26. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Velika dvorana Kolarčeve zadužbine


NEŽNI DALIBOR, prvi ovosezonski klupski koncert poznatog rock benda iz Vranja, u sklopu promocije novog koncertnog prostora u Beogradu - kluba Knap (nekada Kuglaš). Karte se prodaju po ceni od 600 dinara.

Datum i vreme: 27. septembar, 22h

Lokacija i informacije: Knap Club (Đušina 5)


HENRY SAIZ, prvi beogradski nastup španskog di džeja i producenta elektronske muzike, na zatvaranju letnje sezone u popularnom klubu Donjeg grada. Karte se prodaju po ceni od 890 do 1290 dinara.

Datum i vreme: 27. septembar, 23h

Lokacija i informacije: Barutana (Kalemegdan, Donji grad)


HINDI ZAHRA, dvodnevni koncert popularne francusko-marokanske kantautorke, na otvaranju nove muzičke sezone u Bitefartkafeu koja tradicionalno promoviše zvezde world music-a. Karte se prodaju po ceni od 2300 dinara.

Datum i vreme: 28 - 29. septembar, 22h

Lokacija i informacije: BitefartcafeFilm

VLADIMIR POGAČIĆ – 100 GODINA OD ROĐENJA I 20 GODINA OD SMRTI, ciklus filmova legendarnog jugoslovenskog reditelja obuhvatiće projekcije 9 najpoznatijih filmova u tri termina, tokom tri dana prikazivanja. Detaljan program i satnicu možete pogledati ovde.

Datum i vreme: 23 - 25. septembar, 17h, 19h, 21h

Lokacija i informacije: Muzej jugoslovenske kinoteke


ČAK NORIS PROTIV KOMUNIZMA, projekcija filma rumunske autorke Ilinke Kalugareanu, u okviru Festivala dokumentarnog filma Evropska saradnja filmska priča, govori o hrabrom prevodiocu koji je rumunskom narodu omogućavao da i u vreme Gvozdene zavese, kada je su svi strani filmovi bili cenzurisani, vidi svet kroz popularna filmska ostvarenja iz Holivuda i Evrope. Ulaz je slobodan.

Trejler

Datum i vreme: 26. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Centar za kulturu Vlada Divljan


SPLAV, projekcija filma švedskog autora Markusa Lindina, u okviru Festivala dokumentarnog filma Evropska saradnja filmska priča, govori o grupi ljudi koji su 1973. na splavu za tri meseca prešli Atlantski okean. Ulaz je besplatan.

Trejler

Datum i vreme: 27. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Centar za kulturu Vlada Divljan


SEĆANJE NA... FRANKO ZEFIRELI, ciklus filmova u znak sećanja na nedavno preminulog italijanskog reditelja, obuhvatiće projekcije tri njegova najveća filma u tri termina: od 16:30h na programu je film Romeo i Julija, od 19h Ukroćena goropad i od 21h Šampion.

Datum i vreme: 29. septembar

Lokacija i informacije: Muzej jugoslovenske kinotekePozorište

TARTIF, predstava adaptirana po tekstu jednog od najsnažnijih dela možda i najvećeg komediografa u istoriji pozorišta, Žan Baptista Poklena – Molijera. U režiji Egona Savina, u lucidnoj komediji o licemerju, glavne uloge tumače: Dragan Mićanović, Branka Petrić, Boris Isaković, Sloboda Mićalović...

Datum i vreme: 23. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Jugoslovensko dramsko pozorište (Scena Ljuba Tadić)


LOPUŽE, satirična komedija po tekstu Branislava Nušića, sačinjena od fragmenata i citata iz njegovih brojnih komedija. Glavne uloge: Lepomir Ivković, Vesna Paštrović, Srđan Karanović, Žarko Stepanov...

Datum i vreme: 24. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Pozorište Slavija


UKALUPLJIVANJE – TRAGEDIJA LOPTANJA U SRBA, predstava po tekstu Strahinje Madžarevića predstavlja nesvakidašnju i komičnu priču o čoveku koji dobija priliku da se vrati u prošlost i izmeni budućnost suočavajući se sa svojim životnim promašajima koje je načinio u trenucima kada je fudbalska reprezentacija igrala ključne utakmice na svetskim prvenstvima. Glavne uloge: Strahinja Blažić, Stefan Bundalo, Aleksandar Kecman, Marko Grabež...

Datum i vreme: 25. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Ustanova kulture Vuk Stefanović Karadžić (Scena Kult)


REŽIM LJUBAVI, savremena komična predstava po tekstu Tanje Šljivar, govori o savremenim trendovima upoznavanja i sparivanja parova putem društvenih mreža, dejting sajtova i različitih aplikacija, odnosno problemima u uspostavljanju komunikacije među partnerima. Glavne uloge: Sofija Juričan, Miloš Timotijević, Aleksandra Janković, Jelena Ilić...

Datum i vreme: 26. septembar, 20:30h

Lokacija i informacije: Atelje 212 (Scena Petar Kralj)


PETRIJIN VENAC, dramatizacija čuvenog romana Dragoslava Mihajlovića, inspirisanog istinitim ličnostima, o tragičnom životu nepismene žene sa sela u periodu pre, tokom i nakon II svetskog rata. Glavne uloge: Marta Bjelica, Jovana Gavrilović, Milica Mihajlović, Tihomir Stanić, Igor Đorđević, Ivan Marković...

Datum i vreme: 27. septembar, 20:30h

Lokacija i informacije: Atelje 212 (Scena Petar Kralj)


NANA, monodrama po motivima čuvenog romana Emila Zole, priča je o strasti, predaji i požudi, instiktima i niskim nagonima kao oličenju moralnog ponora. Glavna uloga: Milena Božić.

Datum i vreme: 28. septembar, 20h

Lokacija i informacije: Vuk Stefanović Karadžić (Scena Kult)


SRPSKA SLAVA, u organizaciji Turističke organizacije Beograda i Muzeja grada, svake nedelje u Konaku kneginje Ljubice biće upriličeno predstavljanje vekovnog srpskog običaja – krsne slave. Uz demonstraciju običaja, slavskih rituala i tradicionalno posluženje, posetioce će, u ulozi domaćina, dočekivati kostimirani glumci. Ulaznice za učešće u ovom nesvakidašnjem performansu mogu se kupiti po ceni od 600 dinara.

Datum i vreme: 29. septembar, 14h

Lokacija i informacije: Konak kneginje LjubiceIzložbe i performansi

ČISTAČ, velika retrospektivna izložba svetski priznate umetnice performansa Marine Abramović koja se nakon više od 40 godina vraća u svoj rodni grad izložbom koja hronološki prati sve faze u pedesetogodišnjoj karijeru slavne umetnice. Osim same izložbe, osmišljen je i prateći program koji će obuhvatiti projekcije filmova o Marini Abramović, predavanja o umetnosti performansa i stručna vođenja. Cena ulaznice iznosi 600 dinara.

Datum i vreme: 21. septembar 2019 – 20. januar 2020.

Lokacija i informacije: Muzej savremene umetnosti


JUVENILE, izložba dokumentarnih fotografija iz Vaspitno – popravnog doma u Kruševcu, autora Stefana Đorđevića, nezavisnog reditelja i snimatelja koji je kroz seriju fotografija dokumentovao svakodnevicu štićenika čuvenog ,,sivog doma’’ u Kruševcu.

Datum i vreme: 24. septembar – 11. oktobar

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Galerija)


MEĐUNARODNI SALON STRIPA održaće se po 17. put i ekskluzivno predstaviti mnogobrojna vrhunska ostvarenja iz domena strip umetnosti, animacije i ilustracije renomiranih autora među kojima su Rajko Milošević Gera, Boban Savić Geto, Nedeljko Dragić, Olivije Dobremel i mnogi drugi. Salon stripa trajaće 4 dana, a detaljan program možete pogledati ovde.

Datum i vreme: 26 – 29. septembar

Lokacija i informacije: Studentski kulturni centar (Srećna galerija)


LJUBA POPOVIĆ, retrospektivna izložba čuvenog slikara i akademika, člana čuvene slikarske grupe Mediala, jednog od najvećih imena jugoslovenske i francuske likovne scene. Autori izložbe su Nikola Kusovac i Slavica Batos.

Datum i vreme: 4. septembar – 20. oktobar

Lokacija i informacije: Galerija SANU


U ZEMLJI KIPUĆEG MESA, autorski projekat Milene Marjanović predstavlja izložbu ratnih fotografija (Prvi svetski rat) sa područja Srbije i Crne Gore, čiji su autori tri žene – Meri Diram, Katarina Šturceneger i Nadežda Petrović.

Datum i vreme: 5 – 26. septembar

Lokacija i informacije: Galerija Artget


EGZOTIKA RS, dvodnevna izložba malih kućnih ljubimaca, načina na koji se gaje, hrane i koji su uslovi najoptimalniji za njihovo čuvanje. Posetioci će moći da se upoznaju sa osnovama akvaristike, teraristike, čuvanjem ptica i glodara i dr. Ulaznica košta svega 100 dinara, dok je za decu do 6 godina ulaz besplatan.

Datum i vreme: 28 – 29. septembar, 10-18h

Lokacija i informacije: Centar za kulturu Vlada Divljan


KNEGINJA JELISAVETA – DUGO PUTOVANJE KUĆI, izložba i svojevrsni omaž kneginji Jelisaveti Karađorđević, hronološki je prikaz života poslednje srpske kneginje rođene na teritoriji Kraljevine Jugoslavije, i njen put od rođene aristokratkinje do savremene žene i građanke. Autor izložbe je msr Tamara Ognjević.

Datum i vreme: 15. septembar – 14. novembar

Lokacija i informacije: Istorijski muzej Srbije


STAROEGIPATSKE ZBIRKE U MUZEJIMA U SRBIJI, izložba najvrednijih predmeta iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije. Izloženi eksponati čine hronološki presek kroz periode od Starog Kraljevstva, prvog civilizacijskog vrhunca pa sve do Rimske ere. Izložba je priređena povodom obeležavanja 111 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta. Kustosi izložbe su Nenad marković, Aleksandra P. Bojović, Milica Naumov i Emilia Epštajn.

Datum i vreme: 28. jun – 13. novembar

Lokacija i informacije: Muzej afričke umetnosti


KRAJ VELIKOG RATA 1917-1918, izložba povodom sto godina od uspostavljanja primirja u Prvom svetskom ratu, obiluje autentičnim materijalima i upečatljivom scenografijom približavajući tragične i slavne događaje koji su prethodili konačnoj pobedi. Izložba je otvorena 13. novembra 2018. godine i trajaće godinu dana.

Datum i vreme: 13. novembar 2018 – 13. novembar 2019.

Lokacija i informacije: Muzej istorije SrbijePredavanja

PAJA PATAK: 85 GODINA VESELOG NERVČIKA, tribina posvećena 85. godišnjici nastanka jednog od najpopularnijih Diznijevih junaka. O razlozima popularnostičuvenog crtanog junaka govoriće Jovan Knežević i Marko Radosavljević.

Datum i vreme: 23. septembar, 19h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Tribinska sala)


ŠOK KORIDOR: ŠOVINISTIČKI ŠOK, legendarna TV emisija, sada u formi tribine zabavnog i edukativnog karaktera, čiji su autori dva filmska fanatika - Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac. Tema tribine biće filmovi u kojima se kao osnovna tema provlači šovinizam, u svim svojim oblicima. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 23. septembar, 19h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Amerikana)


PRVI KORAK NA MESECU – 50 GODINA KASNIJE, predavanje u organizaciji Društva astronoma Srbije posvećeno je 50. godišnjici čovekovog sletanja na Mesec koje se ove godine obeležava širom sveta. Brojne nepoznate ili manje poznate pojedinosti vezane za misiju Apolo 11 predstaviće dr Nemanja Martinović iz beogradske Astronomske opservatorije.

Datum i vreme: 25. septembar, 18h

Lokacija i informacije: Studentski kulturni centar (Mala sala)


STARI ZAVET KAO FILMSKI NARATIV, tribina u okviru ciklusa Religija, nauka i kultura u istoriji i savremenom društvu, posvećena je ulozi Biblije (Starog zaveta) kao lajtmotiva fimskih scenarija. Učesnici tribine biće dr Nenad Božović i ma Jovan Blagojević. Ulaz je besplatan.

Datum i vreme: 25. septembar, 19h

Lokacija i informacije: Dom omladine beograda (Tribinska sala)


BIBLIJSKA ENCIKLOPEDIJA – PRVIH 15 GODINA, promocija kapitalnog dvotomnog dela dr Radomira Rakića na kojoj će autor sa svojim saradnicima pokušati da da odgovore o postanku i razumevanju najcenjenije al ii najkontroverznije knjige u istoriji sveta. Ulaz je slobodan.

Datum i vreme: 26. septembar, 19h

Lokacija i informacije: Dom omladine Beograda (Tribinska sala)


Sajmovi

GRAFIMA/BIRO EXPO, međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije, odnosno kancelarijske i biro opreme i materijala održaće se po 41. put i predstaviti najnovija dostignuća grafičke industrije – od idejnih rešenja za ambalaže do reklamnog materijala i uputstava za upotrebu. Cena pojedinačne ulaznice iznosiće 400 dinara, dok je za grupe, učenike i studente obezbeđen popust.

Datum i vreme: 25 – 28. septembar, 10-18h

Lokacija i informacije: Beogradski sajam (Hala 4) 

Konzumirajte Beograd kvalitetno!