Madrid na 24h ili kako efikasno provesti dan u španskoj prestonici

God worked six days and rested on seventh. Madrileños rest the six and on the seventh – go to the bullfight

H. O’Shea

„Svi putevi vode u Rim’’...

Za ovu izreku ste sigurno čuli, ali jeste li i za onu sličnu koja kaže da „Svi putevi kreću iz Madrida’’?!

U to ime, ako ste zainteresovani za (avan)turu po Španiji, moja preporuka bila bi baš takva – započnite je iz Madrida, glavnog grada Španije, prestonice stare Kastilje i najvećeg grada Iberijskog poluostrva.

Madrid se nalazi u gotovo samom geografskom centru Prinejskog poluostrva, na oko 635m nadmorske visine, što ga čini najvišom prestonicom u Evropi. Neka vas to ne prevari, jer leti temperature rastu i do 40 stepeni u hladu, a more i palme su od grada udaljene stotinama kilometara. Još sredinom 19. veka britanski putopisac Ričard Ford označio je Madrid kao mesto sa tri meseca zime i devet meseci pakla.

Panorama Madrida

No, Madrid je zaista jedan kraljevski grad, koji za svakoga nudi po nešto i time apsolutno nadoknađuje nedostatak morskog plavetnila u svojoj neposrednoj blizini.

Kao što to obično biva na putovanjima, prva destinacija je sam centar grada, u ovom slučaju Puerta del Sol ili u prevodu Vrata Sunca - glavni trg i srce urbanog Madrida. Zašto baš takvo ime nosi ovaj trg, objašnjava njego oblik i položaj ulica oko njega, koji se najjasnije vidi iz sedišta aviona, odnosno ptičije perspektive iz koje izgleda kao sunce. Zaštitni znak i simbol ovoga grada, medvedica koja brsti lokalno drvo madronjo - nalazi se upravo ovde. Kažu, ukoliko pomazite rep medvedice, odnosno levo stopalo (ukoliko ste niski pa ne možete da dohvatite rep), to će vam doneti sreću. Neki čak kažu da će to doneti sreću u ljubavi specifično. Ova skulptura predstavlja pandan našem „konju“ na Trgu Republike - mesto za nalaženje, susrete i okupljanja. Trg je pun života, kako preko dana tako i do kasno u noć, što nije uobičajena scena u prestonicama država zapadne Evrope.

Medvedica jede madronjo, Madrid

Iz strogog centra grada zrakasto se otvaraju pravci za istraživanje ovog fenomenalnog grada, a koji ćete „sunčev zrak“, odnosno pravac odabrati zavisi od toga šta želite da posetite.

S jedne strane je ulaz u Stari grad i trg iz 17. veka koji se naziva Plaza de Mayor. Madrid nije samo prestonica Španije već i svetski centar borbe bikova, takozvane koride. Ovaj trg bio je upravo jedna od prvih arena za borbu bikova na otvorenom, a danas se ovde mogu naći mnogobrojni restorani i kafići u kojima, uzgred, može da se proba čuveni sendvič s pohovanim lignjama. U ovom starom delu grada se nalazi i kraljevska palata sa nestvarnih 3418 soba. Urbana legenda kaže da kralj nikada nije jeo toplu supu, jer dok mu je posluga donese - ona se već ohladi. Palata je građena 17 godina, a danas je kraljevska porodica koristi samo za ceremonije i svečane prijeme, dok za turiste predstavlja svojevrsni muzej. Može se obići oko tridesetak soba i zaista su veličanstvene. Ulaz u muzej košta 17 evra, a studenti imaju i popust uz studentsku karticu (ISIC, ESN).

Ako bismo krenuli dalje niz sunčeve krake, došli bismo do ulice Gran Via, koja predstavlja glavnu šoping zonu Madrida, iako je zapravo čitav ovaj grad apsolutni raj za kupoholičare. Mogu se naći svi svetski poznati brendovi, ali i lokalne antikvarnice koje nude unikatne „krpice“ i suvenire.

Ulica Gran Via, Madrid

Ipak, ono što daleko više ostavlja bez daha od mogućnosti raznolikog šopinga jeste arhitektura grada. Naime, Burbonci su u 18. veku odlučili da ukrase grad velelepnim fontanama, parkovima, ulaznom kapijom u grad i novim građevinama, od kojih je jedna postala današnji muzej Prado. Ulaznica u Prado košta 15 evra, studenti i ovde imaju popust uz karticu, a za poslednja dva sata radnog vremena (od 18h do 20h) ulaz je besplatan. Ovde se mogu videti najznačajnija dela Dijega Velaskeza, Franciska Goje (čuvena Gola Maja), zatim Rubensove Tri Gracije i mnoga dragocena umetnička dela. Uz Prado, Madrid ima da ponudi i dva novija, ali takođe veoma poznata, muzeja. U pitanju su Reina Sofia, u kojoj se između ostalog nalaze Pikasova Gernika i Žena u plavom i muzej Thyssen-Bornemisza.

U pauzama obilaženja muzeja, tik uz Prado nalazi se park Retiro - idealan za predah i odmor od gradske gužve. Nekada je park bio rezervisan za članove kraljevske porodice, ali danas je otvoren i dostupan svima, istina samo do 22 časa. Pored dugačkih i predivno uređenih šetališta, ovde se nalazi i jezero na kojem mogu da se iznajme pedaline i čamci za veslanje. U blizini jezera se nalaze Velaskezova palata kao i Kristalna palata u kojima se često organizuju raznovrsne izložbene postavke.

Madridski metro

Veliki broj parkova, velelepne građevine i trgovi, šetnju madridskim ulicama čine pravim uživanjem. Ukoliko pak niste toliki ljubitelj pešačenja ili želite da uštedite vreme, madridski metro je pravi izbor, najbrži i najlakši vid kretanja kroz veliki grad. Jedan je od najstarijih u Evropi i odlično funkcioniše. Cena jednokratne karte je 2,20 evra, ali postoje i druge opcije kao na primer karta za 10 vožnji, koja je isplatlivija na duže staze ukoliko se zadržavate u Madridu.

Kao što to obično biva, utisak o nekom gradu dobrim delom formiraju i njegovi ljudi, pa da se osvrnemo i na Madriđane kao narod i njihov stil života.

Lični utisak je da mentalitetom i ponašanjem Madriđani, makar na prvu loptu, veoma podsećaju na nas. Vole da uživaju, da jedu, piju, igraju, prate fudbal i košarku, vesele se, ali vode i boemski život. Kao i većina mediteranskih naroda, imaju dvokratno radno vreme, takozvanu siestu, tokom koje zatvore uglavnom sve prodavnice, odu u obližnje kafiće i restorane da odmore i pojedu nešto. I sve to sa zadivljujućom dozom opuštenosti. Uzgred, mali savet za vegeterijance – pre dolaska u Madrid dobro se informišite o adekvatnim restoranima. Utisak je da se u Madridu i nećete baš mnogo najesti jer su Španci veliki gurmani i ljubitelji mesa. Paelja je tradiconalno špansko jelo. Originalno potiče iz Valensije, ali se može naći svuda po Španiji. Glavni sastojak je pirinač, a uz njega idu razni dodaci: različite vrste povrća, mesa, ribe, morskih plodova… Takođe, veoma su popularni tapasi, nalik na kanapee i hamon – čuvena španska pršuta (ko je gledao hit seriju Los Serano zna o čemu se radi). Pored tradicionalne kuhinje, u gradu se mogu naći i svetski specijaliteti - grčki, indijski, arapski, tajlandski, američki itd.

Muzej Prado u Madridu

Kao što sam već spomenula, Madrid je jedan od retkih evropskih gradova u kome sve 24 časa vrvi od života i ima reputaciju grada koji nikada ne spava, nalik Beogradu. Lokalci uglavnom prvo izlaze po kafićima i pabovima, da bi se iza ponoći „preselili” u noćne klubove. Najpopularniji kvartovi za „zagrevanje” nalaze se u okolini stanice La Latina, zatim Huertas distrikt, Bilbao i drugi. Sangrija i vermut su pića po kojima se Španija prepoznaje i to se i najčešće pije duž celog poluostrva. Vermut se može naći u nekim kafićima već po ceni od jednog evra po čaši, a u skoro svakom kafiću se dobija nešto za grickanje uz piće, naješće masline.

Još jednu sličnost sa Beogradom predstavljaju brojni ulični „zabavljači” koji se mogu sresti na ulicama do kasno u noć. Na skoro svakom trgu u centru Madrida tokom čitavog dana ima različitih performera - hip hop trupa, studentskih grupa koje igraju različite vrste modernih plesova, mnogobrojnih svirača i akrobata. Jedna od nezaobilaznih stvari u Madridu je i slikanje u tradicionalnim haljinama za flamenko ili pak uz marijače sa velikim autentičnim šeširom - sombrerom.

Kraljevska palata u Madridu

Samim tim što je ovoliko dinamičan, ovaj grad je veoma atraktivan za turiste. Najveći broj njih dolazi iz Portugala i zemalja španskog govornog područja, ali i drugih krajeva Evrope. Oko 6 miliona posetilaca godišnje prosečno dođe u Madrid, što je snažan ekonomski poticaj za grad, ali i raj za džeparoše. Stoga, prvo i osnovno pravilo ovde, a i u celoj Španiji je - dobro čuvajte svoje stvari!

Ukoliko vas gužve zamaraju ili želite da vidite nešto drugačije malo od Madrida, kao ja, izlet u obližnji gradić Toledo na svega 45 minuta vožnje bila bi moja topla preporuka za sve, a meni - sledeća destinacija na ovoj španskoj ruti…

Nastavlja se...

Autor: Nina Vasiljević

Tagovi