Egzotična „klopa“ u Beogradu - autentični restorani prestonice!

Srbija je poznata kao zemlja u kojoj se dobro jede. Ukusno, obilno i relativno jeftino u poređenju sa drugim evropskim državama. Različite kulture koje su se na ovim prostorima kroz istoriju ukrštale, iscrtale su i današnju gastronomsku mapu naše zemlje.

Od „turskih“ sarmi i musaka, do „mađarskih“ gulaša i sataraša, od baklavi i urmašica, do šufnudli i krancli, spektar autentičnih jela i poslastica je nepregledan. I što je najzanimljivije, gotovo svaki kraj zemlje ima neki „tajni sastojak“ ili spečifican način pripreme koji čak i jedno isto jelo učini različitim u određenim delovima zemlje.

I dok su za nas pečenja, ćevapi, punjene paprike, podvarci i prebranci, lučene paprike, šopske salate i turšije jela koja se manje-više podrazumevaju na svakodnevnoj trpezi, toliko ova hrana predstavlja svojevrsnu egzotiku za turiste, pogotovo one koji prvi put dolaze u Srbiju i Beograd.

Preporučujemo: Kraft pivare u Beogradu: 10 „hramova“ za pivopije

A jeste li i koliko puta Vi poželeli da u tanjiru vidite nešto drugačije i egzotično? Da probate azijske, mediteranske, američke i evropske specijalitete, ali ne one iz mnogobrojnih gradskih fastfood-ova, prilagođene našem ukusu, već prave i autentične?!

Mnogi će verovatno pomisliti da je za takvo zadovoljstvo potreban najpre godišnji odmor, a zatim pasoš, avionska karta i malo više deviza, ne znajući da je i u samom Beogradu moguće probati vrhunske specijalitete iz gotovo svih delova sveta. Za one koji to nisu znali, predstavljamo 15 autentičnih internacionalnih restorana u Beogradu, koji Vas bar na kratko mogu odvesti na neke druge krajeve planete.

PERSIJSKI PRINC - iranski/persijski restoran smešten u samom srcu Vračara. Otvoren je krajem prošle godine, na mestu gde se godinama unazad nalazio restoran Trač. Ambijent koji obiluje persijskim motivima, uz diskretnu iransku izvornu muziku, ostavlja utisak na goste već pri samom ulasku u restoran. Nesvakidašnja ljubaznost osoblja ne ogleda se samo u prijatnom tonu, osmehu i pridržavanju kaputa, vec i u pomoći da pri naručivanju izgovorite naziv jela koje naručujete. Cene glavnih jela, koja obično predstavljaju miks mesa, povrća, voća i zrnevlja, kreću se od 840 do 1950 dinara po osobi.

ISTOK - vijetnamski restoran smešten na gornjem Dorćolu. Otvoren je sredinom 2016. godine i za nešto više od dve godine postao je, po mnogima, najbolji azijski restoran u Beogradu. Orijentalni ambijent prošaran egzotičnim bojama uz izrazito autentičnu hranu, učiniće da se bar na trenutak osetite kao da ste u nekom hanojskom ili bar ho-ši-minskom restoranu, a ne u srcu Beograda. Cene su veoma pristupačne, jer domaćini žele da probate što više ukusnih specijaliteta, i kreću se u rasponu od 440 do 1500 dinara po osobi. Za najavljene veće grupe i proslave, restoran nudi posebne pogodnosti.

DIWALI MAHAL - indijski restoran, u blizini Poštanske štedionice. Kako indijska hrana, iako izrazito ukusna, zbog specifičnih začina možda neće prijati svakom stomaku, ljubazno osoblje restorana će svakom gostu pojasniti osobine i intenzitet indijskih začina i pomoći u odabiru adekvatnog obroka. Sama ova činjenica, dovoljna je avantura i razlog da u autentičnom ambijentu probate karakteristične i nesvakidašnje ukuse poznatih namirnica koje za Vas sprema lično vlasnik restorana i šef kuhinje, Rakeš Kumar. Cene su veoma pristupačne i kreću se od 570 do 1470 dinara po osobi, za glavno jelo.

MARUKOSHI - japanski restoran u Kapetan Mišinoj. Većini je prva asocijacija na japansku hranu - suši. On se danas nalazi u ponudi mnogih elitnih restorana, pa čak i ketering servisa. Međutim, hrana vrednog naroda sa Dalekog istoka predstavlja mnogo više od kuvanog pirinča sa dodatkom pirinčanog sirćeta i ribe. Ima tu i morskih plodova, jela od piletine, svinjetine i junetine u svakakvim kombinacijama sa autohtonim povrćem i začinima, pirinča na sto načina i nesvakidašnjih dezerta. Uz čuveno japansko pivo nastalo vrenjem pirinča, legendarni sake i činjenicu da gotovo nijedno jelo nije skuplje od 1000 dinara, to su dovoljni razlozi da probate specijalitete iz Marukoshi-ja, svakim danom izuzev ponedeljka.

WU MING - kineski restoran na Crvenom krstu. Iako restorani kineske kuhinje danas i nisu tolika retkost i ekskluziva u glavnom gradu, pogotovo otkad postoje brojni fasfood-ovi sa azijskom hranom, Wu Ming spada u one koji se posebno ističu ambijentom, mirnom atmosferom, bogatom ponudom autentične kineske hrane i prevashodno povoljnim cenama koje se kreću od 259 do 1099 dinara, po osobi. Egzotična jela na bazi pirinča, mesa i morskih plodova, sa dodacima jedinstvenih kineskih soseva, te kombinacije kiselih, ljutih i slatkih ukusa, zaokružene neuobičajenim poslasticama, dovoljan su razlog za jedan nesvakidašnji ručak sa porodicom i prijateljima.

THAI ZONE - tajlandski restoran, u ponudi ima autentična jela, oplemenjena začinima koji stižu pravo sa Tajlanda, u čijem idealnom odnosu cene, kvaliteta i kvantiteta dominira kvantitet. Ovo bi trebalo da bude dovoljan razlog, naročito za one ješne, da probaju nešto novo, zdravo i drugačije, a uz to i fenomenalno dekorisano. Osim Thai Zone-a, tajlandsku hranu možete probati i u restoranu THAI FAZON. Kako je u pitanju fastfood restoran sa dostavom u užem centru grada i mogućnošću online poručivanja, ne morate se čak ni prošetati do njega, on će doći na Vašu adresu.

HANAN - libanski restoran, na početku Svetogorske ulice. Iako nije jedini restoran libanske kuhinje u Beogradu, ističe se, po mnogima, najboljim odnosom cene i kvaliteta od svih postojećih. Počevši kao mala kafe-poslastičarnica koja je u ponudi imala samo tradicionalne arapske slatkiše, Hanan se ubrzo transformisao u autentični restoran libanske i palestinske kuhinje u kome stanuje karakteristični duh Bliskog istoka, upotpunjen specifičnom libanskom hranom, trbušnim plesačicama i nargilama, koje posetiocima pružaju kompletan arapski doživljaj. Poslednjih godina, Hanan je razvio i mrežu fastfood restorana i snack bar-ova - Shawarma Jerusalim, Shawarma Beirut i Shawarma Damask, kako bi specijalitete Bliskog istoka učinio pristupačnijim što većem broju Beograđana.

SPATZ - nemački restoran, prekoputa Botaničke bašte. Malo je restorana kojima posetioci ne pronalaze niti jednu manu, a Spatz je upravo jedan od takvih. Nemačka kuhinja bazirana je pretežno na mesu, pa je izbor šnicli, burgera, kobasica, butkica i kolenica gotovo nesaglediv. Za „mesoždere“ i pivopije - mesto hodočašća. Šalu na stranu, Spatz je restoran u kome se jednostavno dobro jede. Ionako povoljne cene, još prihvatljivijim čini mogućnost izbora između manjih i većih porcija. Prema tome, osim ako niste vegeterijanac, nema razloga da ne svratite u Spatz, na čuvene butkice sa kiselim kupusom i nakon toga ih „zalijete“ nemačkim pivom.

OTTIMO- italijanski restoran, na Studentskom trgu. O italijanskoj hrani ne treba mnogo trošiti reči, ona je toliko popularna širom planete da je danas delimično integrisana i u mnoge nacionalne kuhinje kao „domaća“. Paste, ravioli, makaroni, rižota i pice spadaju možda i u najpopularniju hranu na svetu. Ipak, ako želite da okušate kako bi to zaista izgledalo u Italiji, Ottimo će vam taj doživljaj maksimalno približiti. Uz jedinstveni način pripreme hrane, odabrana italijanska vina i odgovarajući ambijent, ovaj restoran će vas višestruko inspirisati na maštanje o putovanju na Apenine. Po cenama je malo „jači“ od svojih egzotičnih prethodnika, ali u posebnim prilikama opravdava (novčana) sredstva.

LE MOLIERE - francuski restoran u najstrožem centru Beograda. Ponudom autentičnih specijaliteta francuske kuhinje i ambijentom koji odiše nesvakidašnjom otmenošću, Le Moliere ne zaostaje ni za prestižnim pariskim restoranima. Tome doprinosi i podatak da spada u kategoriju onih restorana koji su pet friendly, što znači da ste u njemu dobrodošli i sa svojim kućnim ljubimcem. Zbog svega ovoga, ali i činjenice da se nalazi na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija, na uglu Zmaj Jovine i Knez Mihailove ulice, cene su nešto više u poređenju sa gore opisanim restoranima i kreću se u rasponu od 950 do 2200 dinara po osobi. Za doživljaj Pariza u srcu Beograda, možda i nije previše.

HOLY SMOKES - u nekom širem smislu moglo bi se reći da je ovo američki restoran. Ipak, radi se o jednom netipičnom fast casual restoranu čija je specijalnost roštilj, ali ne običan, već na teksaški način. Nešto sasvim novo i drugačije od svega što ste do sada probali. Ovo meso priprema se najmanje desetak sati, u posebnoj peći gde se najpre dimi na bukovini i na taj način posredno peče, da bi se na kraju kuvalo u sopstvenom soku. Dakle, apsolutni raj za „mesoždere“. Za ovakvu ekskluzivu, koja u Beogradu postoji tek nepunih godinu dana, čak ni malo „jače“ cene ne bi trebalo da predstavljaju problem.

TAVERNA PIATAKIA - grčki restoran u Zemunu, zapravo je i više od toga. U pitanju je taverna koja osim originalnih ukusa tradicionalnih jela i pića, čiji su zaštitni znak feta sir i maslinovo ulje, čuvena metaksa i uzo, nudi toliko autentičan ambijent u grčkom stilu i bojama, prošaran diskretnim zvucima sirtakija i grčke muzike, da ćete sasvim sigurno, na trenutak, zaboraviti da ste u Zemunu i Srbiji uopšte. U toplijoj polovini godine, u nestvarno lepoj bašti restorana, u kojoj svaki sto simbolično predstavlja neko grčko ostrvo, uživaćete u nesvakidašnjoj atmosferi idealnoj za porodičnu ili pak romantičnu večeru ili ručak, odnosno proslavu vašeg važnog događaja.

ZAPATA - čuveni lanac meksičkih restorana u Beogradu. Postoji na čak tri lokacije i već više od deset godina Beograđanima priprema najpoznatije meksičke specijalitete od mesa i povrća, među kojima su buritosi, naćosi, tortilje, enčilade, kesadilje i još mnogo preukusnih jela sa područja Centralne Amerike i Meksika. Kako je meksička kuhinja, između ostalog, poznata i po papreno ljutim čili papričicama, oni hrabriji mogu prihvatiti izazov i na sopstvenu odgovornost testirati svoj prag tolerancije za ljuto. Ipak, za one sa slabijim stomacima, tu su blaže kao i potpuno neljute varijante meksičkih jela. Jedno je sigurno - meksička kuhinja nikoga neće ostaviti ravnodušnim i gladnim.

tacos-1613795_1920

MILAGRO - španski restoran, smešten na zemunskom Keju Oslobođenja. Već više od deset godina ovaj restoran Beograđanima i njegovim gostima priprema najbolje tapase, paelje, kao i tradicionalne španske specijalitete, među kojima se posebno ističe tzv. ćuleton - juneći stejk koji se priprema čak 21 dan. U ambijentu koji krase raznorazni španski motivi uz diskretne zvuke flamenko gitara, pod Gardošom, na obali Dunava koja je sama po sebi prestonička atrakcija, osećaj je jedinstven, dok je prostor kao stvoren za porodični ručak, večeru ili neki vaš poseban povod. Lokacija i celokupan ambijent i ovde igraju ulogu, pa ni Milagro baš ne spada u jeftine restorane.