Ada | Top 10 u gradovima Srbije

Reka Tisa

U pitomom i manje-više jednoličnom ravničarskom pejzažu severnog dela Vojvodine reka Tisa predstavlja najveću prirodnu vrednost i prvorazrednu turističku atrakciju opštine i naselja Ada. Ova, inače najduža pritoka Dunava nastaje u ukrajinskim Karpatima, spajanjem dve planinske rečice, Bele i Crne Tise. Nakon 1194 kilometara toka kroz četiri države (Ukrajinu, Rumuniju, Slovačku, Mađarsku) u Srbiju ulazi kod pograničnog banatskog sela Đale i teče meridijanskim pravcem prema Dunavu u koji se uliva kod Slankamena, na „tromeđi“ Bačke, Banata i Srema. Na 104. rečnom kilometru (od ušća u Dunav) ili pak 60. kilometru od ulaska u Srbiju, Tisa protiče pored Ade kao jedna od većih evropskih reka. Upravo u Adi se nalazi jedna od najlepših rečnih plaža u Srbiji, sa lepo uređenim kupalištem i terenima za sportove na pesku. Uz nasip se proteže i prelep park sa šetalištem, a ukoliko pak Adu posećujete sa vode, postoji i uređena marina za pristajanje čamaca i manjih plovnih objekata koja obezbeđuje 24 – časovno čuvanje plovila tokom cele godine. Tisa na čitavom svom toku predstavlja istinsku atrakciju, ali je u Adi možda i najlepša. O tome svedoče i brojne, lepo uređene, tipske vikendice sa obe strane reke koje meštanima, ali i turistima omogućavaju beg od svakodnevne gradske vreve i obezbeđuju visok nivo hedonizma uz mir spore ravničarske reke, šum jasenova i pecanje.

FOTO: Ivana Avdalović

Sportsko-rekreativni centar Adica

Nastao pre tačno 20 godina, Sportsko-rekreativni kompleks Adica je danas jedan od najlepših i najuređenijih rekreativnih parkova u zemlji. Sa tri reprezentativna bazena (Olimpijski, dečiji i bazen za penzionere i neplivače) smeštena u hladom prošaranoj vrbovoj šumi, među prelepim travnjacima, cvetnim baštama i fontanama obraslim u egzotično bilje, mogućnosti za odmor i relaksaciju u letnjim danima su na najvišem nivou. Uređen i čist park sa divnim šetalištem, drvenim klupama, stolovima i brojnim sportskim terenima čine ovo mesto idealnim za odmor u prirodi, rekreaciju i pripremu sportista. Uz par ugostiteljskih objekata koji se nalaze u kompleksu, SRC Adica je svojevrsna atrakcija koja privlači posetioce iz čitave Vojvodine, ali i komšijskih država. Iz tog razloga, u kompleksu je izgrađen i moderan objekat za prenoćište čime je turistička ponuda ovog mesta postala kompletna, a uslovi za vikend-izlet idealni.

Koš salaš

Tipično vojvođansko etno domaćinstvo i ambijentalna celina toliko karakteristična za ovaj deo Srbije. Nalazi se u ataru sela Sterijino i udaljeno je oko 12 kilometara od Ade. Već na prvi pogled ovaj autentični vojvođanski salaš „vraća“ posetioce u neka prošla vremena, omogućavajući im da obeduju i spavaju na balama sena i pored logorske vatre, upravljaju konjskom zapregom, oprobaju se u starim zanatima kao što su grnčarenje, pletenje korpi od pruća ili pak bojenje platna, odnosno okušaju se u tradicionalnim igrama poput bacanja potkovice, skakanja u džaku i natezanju konopca. Idealna destinacija za jednodnevni izlet na severu Vojvodine, Koš salaš omogućava i organizaciju proslava i događaja u ovom tradicionalnom ambijentu.

Akumulaciono jezero Budžak

Nastalo je podizanjem zemljane brane u plitkoj dolini rečice Budžak, ostatka nekadašnjeg znatno većeg rečnog toka, koji danas međutim nema veći hidrografski značaj. Pregrađivanjem ovog vodotoka, kao što to obično biva, nastalo je veštačko jezero, poznato i pod nazivom Ađanska bara. Njeno postojanje je pre svega u funkciji poljoprivrede i odvodnjavanja obradivog zemljišta u sezoni visokih podzemnih voda, ali svojom površinom od oko 112 hektara, dužinom od oko 33 kilometra i dubinom od skoro 4 metra, te bogatstvom ribe, ova bara predstavlja veoma lepu ambijentalnu celinu i pravi raj za pecaroše šarana, somova, smuđeva i deverike.

Hipodrom

Nekada jedno od najlepših konjičkih trkališta u Srbiji hipodrom „Halas Jožef“ danas je, nažalost, prilično zapušten. Tek jednom godišnje, obično poslednje nedelje u avgustu, na ovom mestu održavaju se kružne trke tzv. francuskih kasača (tip trkačkih konja). Pre i nakon trke oko hipodroma obično vlada festivalska atmosfera kojoj značajno doprinose rotirajući volovi na ražnju, krčkanje gulaša i paprikaša od divljači, kao i mnoge druge tradicionalne đakonije koje pripremaju lokalni gurmani, dok su za štimung tokom i oko trke zaduženi brojni tamburaški i duvački orkestri iz Ade, okoline, čak i susedne Mađarske. Tradicija konjičkog sporta u Adi je duga, a pehare u ađanskom derbiju osvajali su i brojni kasači iz Evrope, pa ostaje nada da će ovaj značajni sportski objekat, kao i konjički sport uopšte, dočekati i srećnije dane.

Most preko Tise

Izgradnjom mosta između Ade i Padeja 2010. godine, ostvaren je dugogodišnji san Bačvana i Banaćana o premošćivanju Tise u ovom delu njenog toka, zbog čega je ovaj most postao apsolutna atrakcija u narednim godinama. Danas je on već deo znatno olakšane svakodnevice lokalaca, ali njegov privredni, kulturni i turistički značaj i dalje je izvanredan. Ipak, njegovom izgradnjom u zaborav je zakoračila jedna pojava koja bi danas bila možda još i veća atrakcija, a to je čuvena skela koja je vekovima predstavljala jedinu vezu između žitelja leve i desne obale Tise u ovom delu Vojvodine. Ovo tradicionalno prevozno sredstvo kojim su se odvajkada prevozili ljudi, marva i kojekakva roba, bilo je među poslednjima u Evropi u kojoj je uloga skele i skeledžije ostavljena još u prošlom veku.

Zavičajna kuća

Još jedna atrakcija koja promoviše sećanje na nekadašnji način života u ovom delu Vojvodine i u formi svojevrsnog zavičajnog muzeja pruža priliku posetiocima da se podsete ili pak po prvi put upoznaju sa predmetima koji su nekada, pre više od jednog veka, bili deo svakodnevice bačkih paora i zanatlija iz Ade. Zavičajna kuća, međutim, spada u objekte zatvorenog tipa pa je za eventualnu posetu potrebno najaviti se unapred, pozivom na broj 024/853-108.

Verski objekti

Od verskih objekata u opštini Ada, izdvajaju se pravoslavne i katoličke crkve u Adi i Molu. A arhitektonskom smislu, kuriozitet među njima predstavlja Hram Vaznesenja Hristovog, pravoslavna crkva sagrađena u vizantijsko-moravskom stilu, inače vrlo neuobičajenom za pravoslavne crkve u Vojvodini koje su mahom projektovane u duhu baroka. Crkva je podignuta 20-ih godina prošlog veka, na mestu starijeg hrama koji je stradao u požaru sredinom 19. veka. Navodi se da je kralj Aleksandar I Karađorđević bio ktitor izgradnje hrama u Adi jer isti predstavlja vernu kopiju Crkve svetog Đorđa na Oplencu. Od ostalih verskih objekata izdvaja se katolička Crkva Presvetog Trojstva u Adi, te katolička Crkva svetog Jurja i pravoslavna Crkva svetog Save, u Molu.

Kamp

U Adi, kao i u susednom Molu, uz plažu i kupalište, u šumovitom priobalju nalazi se lepo uređen i infrastrukturno veoma dobro opremljen kamp, namenjen boravku (avan)turista, nautičara, pecaroša i ljubitelja prirode. Kamp ima mogućnosti za prijem oko 400 kampera, snabdeven je strujom, vodom, toaletima, a poseduje i sanitarnu i čuvarsku službu. Za ljubitelje rečne plovidbe i avanturiste ovo je možda i najuređeniji kamp na delu toka Tise u Srbiji.

camping-1542327_1920

Poznati Ađani

Novak Radonić (1826-1890) – slikar i pisac, rodom iz Mola. Kao stipendista kraljevine Ugarske, završio je Likovnu akademiju u Beču. U njegovim radovima mešaju se elementi evropskog realizma i srpskog romantizma. Bavio se pretežno oslikavanjem portreta i ikona, koje se mogu videti pravoslavnim crkvama u Molu, Adi, Srbobranu, ka oi u galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Najznačajnija dela: Smrt Kraljevića Marka, Smrt Cara Uroša, Vile krunišu Branka Radičevića i Autoportret.

Zita Galic (1962 - ) – rukometna reprezentativka Jugoslavije (97 utakmica), petostruki najbolji strelac jugoslovenskog i francuskog šampionata, najefikasniji strelac Evrope (1985. godine) i četvorostruki šampion Francuske (Metz).