Kada treba promeniti ulje u automobilu?

Osim što u automobil redovno dolivate gorivo i birate ono najbolje, tako je jednako bitno da obratite pažnju i na drugu tečnost bez koje vaše vozilo ne bi moglo da radi, a to je motorno ulje.

Za pravilan rad motora neophodno je da svako motorno vozilo ima kvalitetno, ispravno i čisto motorno ulje. Stoga je obavezna redovna kontrola i menjanje ulja, kao i redovna zamena filtera ulja, kako bi se produžio životni vek motora. Osnovna uloga koju ima motorno ulje jeste da podmazuje pokretne delove, kako bi se smanjilo trenje među delovima motora. Na taj način se hladi motor, održava kompresija i čistoća motora, ali se i obezbeđuje zaštita motora od korozije.

Na koliko se menja ulje u automobilu?

Većina proizvođača automobila preporučuje zamenu ulja na svakih 10 do 15 hiljada pređenih kilometara, iako neki ipak navode da je najbolji interval zamene ulje na svakih 7.000 kilometara vožnje. Tip motornog ulja, ali i starost i snaga vašeg vozila i vaše vozačke navike diktiraju kada treba zameniti motorno ulje.

Prema nekim istraživanjima, vozači sa uobičajenim vozačkim navikama koji poseduju automobil mlađi od 10 godina, trebalo bi da promene motorno ulje na svakih 10 000 kilometara ili pak šest meseci vožnje, šta god se od ta dva prvo desi. S druge strane, u vozilima starijim od 10 godina zamena ulja trebalo bi da usledni na svakih 7 hiljada pređenih kilometara ili pak šest meseci vožnje.

Vozači sa manje uobičajenim vozačkim navikama (offroad vožnja, vuča ili prevoženje tereta, vožnja pri malim brzinama na veće udaljenosti ili pak dugačke pauze u korišćenju utomobila) trebalo bi da menjaju motorno ulje na svakih 5.000 kilometara ili šest meseci za vozila mlađa od 10 godina, ili na svakih 3.000 kilometara ili tri meseca za automobile starije od jedne decenije.

Da biste najpouzdanije odredili koliko često treba da menjate motorno ulje u automobilu, trebalo bi da proverite uputstvo za upotrebu ili razgovarate sa renomiranim stručnjakom, odnosno mehaničarem koji će vas najbolje posavetovati oko zamene ulja.

Češća zamena ulja ne može da škodi jer istovremeno pruža uvid mehaničarima u opšte stanje vašeg vozila i omogućava njegovo rutinsko održavanje, kao što je zamena ostalih tečnosti u automobilu, razvodnog kaiša, kočnica, pa čak i inspekcija guma. Češća zamena ulja znači da vaš mehaničar proverava vaše vozilo tri ili četiri puta godišnje, a ne jednom godišnje kada se po pravilu vrši mali servis automobila.

Zbog čega je potrebno menjati motorno ulje i filter za ulje u automobilu?

S obzirom na to da motorno ulje ima veliku ulogu u radu motora, ono samim tim ima i ograničeni vek trajanja. Prilikom rada motora, motorno ulje gubi svoja svojstva te se vremenom nakupe nečistoće u ulju. Novo i čisto ulje uvek je svetlije boje, a nakon dotrajalosti i dužeg korišćenja, ono postaje tamne, gotovo crne boje. Staro i istrošeno motorno ulje loše utiče na same delove motora, a tako i na potrošnju goriva za vreme same vožnje, kao i na manju snagu motora.

Sa vremenom, ukoliko se motorno ulje ne menja redovno, može doći i do oštećenja motora, pa i do oštećenja celog automobila, što kasnije iziskuje izuzetno skupu popravku. Zato se osim redovne kontrole motornog ulja, preporučuje i kompletno menjanje motornog ulja, na već preporučenim vremenskim ili dužinskim intervalima.

Prilikom promene motornog ulja, obavezno se menja i filter ulja, s obzirom da se na njemu najviše nakuplja svakojaka prljavština. Ako se ne promeni i filter za ulje važno je imati na umu, da u starom filteru može ostati 2-4 decilitra starog ulja koji odmah smanjuje kvalitet novog ulja.

Koja motorna ulja je najbolje koristiti za automobil?

Prilikom sipanja novog ulja za automobil neophodno je voditi računa o preporuci proizvođača vozila koje se ulje upotrebljava za određeno motorno vozilo. Norme su upisane u uputstvima za vozilo ili ih možete proveriti na internet stranicama proizvođača vozila, pa tako možete saznati koje ulje za auto se preporučuje za određeni tip vozila.

Idealno bi bilo da uvek koristite ulje od istog proizvođača, kako ne biste mešali ulja. Ako niste u mogućnosti da dolijete isto motorno ulje, važno je da uvek to bude motorno ulje iste gradacije i osnove.

Imajte na umu da mešavina dva kvalitetna motorna ulja može stvoriti jedno veoma nekvalitetno motorno ulje koje će samo naškoditi vašem automobilu.

KADA SE KORISTE SINTETIČKA ULJA, A KADA PREĆI NA MINERALNO ULJE?

Osnovno pravilo jeste da se za nova vozila najpre preporučuju sintetička ulja, koja su u gradacijama od 0w30 do 15w40. Ova ulja imaju najmanju gustinu i najbolja su za performanse automobila i samog motora. Ulja ovih gradacija se najčešće koriste do 100.000 pređenih kilometara.

Kada su u pitanju sintetička ulja interval zamene ulja je na svakih 10 do 15 hiljada kilometara.

Nakon sintetičkih, trebalo bi preći na polusintetička ulja, koja imaju gradaciju od 10w40 pa sve do 20w50. Performanse ovih ulja su najbolje za vozila do 150.000 pređenih kilometara, a zbog svoje gustine smanjuju potrošnju samog motora. Polusintetička ulja imaju interval zamene ulja od 8 do 12 hiljada kilometara.

Mineralno ulje se najpre koristi kada su u pitanju ona vozila koja su prešla više od 150.000 kilometara. S obzirom na to da je tada potrošnja ulja veća, u auto bi trebalo doliti mineralno ulje koje je u gradaciji od 20w50. Motorna ulja za starije motore se proizvode u gradacijama od 15w40 do 20w60. Nivo podmazivanja koji imaju ova ulja je manji, a potrošnja samog ulja znatno veća. Mineralno ulje ima interval zamene na svakih 3 do 5 hiljada kilometara, nakon čega počinje da gubi svoje performanse.

NAJBOLJE MOTORNO ULJE - KOJE MOTORNO ULJE ODABRATI?

Kada birate ulje za svoj automobil, nemojte se vodite time da uzmete bilo koje, najjeftinije ulje za auto, jer kao što smo već toliko puta napomenuli ova tečnost je itekako bitna za funkcionisanje automobila.

Kod nas se najčešće koriste sledeća motorna ulja:

  • Elf ulje
  • Shell ulje
  • Castrol ulje
  • Motul ulje
  • Mobil ulje
  • Total ulje

Ulje za auto - zamena ulja i kako kontrolisati ulje u automobilu

Nakon pređenog određenog broja kilometara, dobro je da vozač sam prekontroliše nivo i količinu motornog ulja u automobilu. Najbrži način kontrole jeste da se redovno obraća pažnju na lampicu na instrument tabli. Ipak, dobro je s vremena na vreme i fizički proveriti nivo motornog ulja, a tom prilikom i boju, odnosno kvalitet motornog ulja. Najtačnije ćete provreriti količinu motornog ulja ako sledite sledeće instrukcije:

  • motorno vozilo mora biti parkirano na ravnoj površini,
  • motor mora biti hladan,
  • izvučite šipku iz rezervoara motornog ulja, obrišite je krpom ili papirnom maramicom, pa je vratite u rezervoar. Kada ponovo izvučete šipku, nivo ulja mora biti između oznaka “min” i “max” na šipki.
  • ukoliko je nivo ulje blizu oznake “min” ili ispod nje, obavezno je doliti ili potpuno promeniti ulje
  • obratite pažnju i na boju ulja, ukoliko nije žućkaste boje, takođe je preporuka da se izvrši zamena ulja
zamena-ulja-u-automobilu

Postupak zamene motornog ulja

Kada je u pitanju ulje za auto i njegova zamena imajte na umu da ne morate uvek platiti nekoga to da odradi na vašem automobilu, već to možete vrlo jednostavno i samostalno da obavite. Pratite sledeće korake:

  • Ugasite automobil i sačekajte da se malo ohladi. Postavite ga na neki kanal ili ga jednostavno parkirajte u dvorištu, na ravnoj površini.
  • Lezite ispod vozila, odnosno baš ispod samog motora i obratite pažnju na deo motora koji je najbliži zemlji, a to je karter ulja u kojem se nalazi pomenuta tečnost.
  • Pronađite čep na karteru, a pre nego što ga otvorite, postavite neku staru posudu u koju bi trebalo da iscuri ulje.
  • Sačekajte da ulje iscuri u posudu, a potom pronađite filter za ulje. Odvrnite ga i zamenite novim.
  • Nakon zamene filtera, zatvorite otvor na karteru, a novo ulje za motor dolijte ispod haube.

Zamena ulja je veoma bitna i stoga je obaveza svakog vozača da vodi računa o ovoj komponentni vozila. Kod novijih automobila uglavnom je redovni mali servis vreme kada se menja ulje i tada se ulje kupuje samostalno u preporučenim radnjama, ili to može završiti vaš serviser. Ipak promena ulja kod starijih automobila je češća potreba, kako bi se performanse automobila držale na vrhunskom nivou i kako ne bi došlo do bilo kakvih nepredviđenih situacija na drumu.