Najpoznatiji sajmovi u Beogradu

Sajmovi u Beogradu su neke od najvećih atrakcija srpske prestonice, koje u svako doba godine mogu da ponude zanimljiv i edukativan sadržaj za svoje posetioce. Već od polovine januara Beograd je domaćin mnogih sajmova i njegove hale i ulice su ispunjene izložbenim materijalima i prikazima, koji se u skladu sa tematikom smenjuju sve do samog kraja godine. Praksa je pokazala da sajmovi u Beogradu okupljaju najveći broj stručnjaka i ljubitelja određenih oblasti na jednom mestu, iako i ostatak Srbije može da se pohvali nizom kvalitetnih festivala i sajmova širom zemlje.

Kako su sajmovi u Beogradu čest povod za posete srpskoj prestonici od strane stranih, ali i srpskih državljana, pozabavili smo se najpopularnijim manifestacijama ovog tipa, koje se u gradu dešavaju tokom cele godine.

Beogradski sajam automobila

Sajam automobila predstavlja pravi spektakl, s obzirom na to da tokom deset martovskih dana pruža uvid u najglamuroznije primerke četvorotočkaša. Reč je o jednoj od najposećenijih beogradskih manifestacija koja okuplja potencijalne kupce automobila, ali i one koji žele da isprate aktuelne novitete u automobilskoj industriji. Luksuzni eksponati su predmet divljenja i mlađih i starijih generacija, koje za ovo dešavanje odvajaju barem jedan ceo dan kako bi pregledali, fotografisali ili potencijalno seli u neki od skupocenih automobila.

Značaj manifestacije se ogleda i u tome što Beogradski sajam automobila okuplja uvoznike i distributere svih svetskih automobilskih brendova, proizvođače auto delova i opreme, kao i predstavnike pratećih industrija koje svoje mesto nalaze upravo uz automobile. Glamur, sjaj i elegancija manifestacije se ogleda u fenomenalnim modelima koji obuhvataju sve - od malih gradskih automobila do luksuznih automobila, pa čak i terenaca, kombija čija ponuda ne manjka.

Sajam ima izložbeno-prodajni karakter, pa ujedno predstavlja i mesto gde možete nabaviti nove „ljubimce” na četiri točka i to po promotivnim, akcijskim cenama koje sajam podrazumeva.

Beogradski noćni market

Beogradski noćni market je za svoje mesto izabrao beogradske pijace, koje tokom večernjih sati postaju prave umetničke izložbe hrane, pića, raznih poslastica, vina i mnogih drugih ukusnih proizvoda. Reč je o manifestaciji koja se, za razliku od većine drugih sajmova, održava više puta godišnje na najpoznatijim beogradskim pijacama, pa sa svim izložbenim materijalom pretvara pijace u velike restorane pod otvorenim nebom.

Beogradski noćni market je mesto na kome proizvođači raznih delikatesa, vinarije, restorani i pijačni prodavci izlažu svoje najbolje proizvode, predstavljajući ih publici koja po jednoj ovakvoj manifestaciji broji i do 20.000 ljudi. Ova manifestacija je idealna prilika da se mali proizvođači i nove kompanije predstave u najboljem svetlu posetiocima, rame uz rame sa velikim brendovima i poznatim imenima koja takođe imaju svoje mesto na BNM-u.

Sajam knjiga u Beogradu

Među najatraktivnija beogradska dešavanja nesumnjivo spada i Sajam knjiga. Ako je mesec mart sinonim za automobile, onda je oktobar definitivno mesec knjige, koji svake godine okuplja blizu 200.000 posetilaca. Reč je o kultnoj beogradskoj manifestaciji koja se u srpskoj prestonici održava od 1957. godine, kada je knjige izložilo svega 60 domaćih i 36 stranih izdavača. Danas Sajam knjiga okuplja oko 500 direktnih izlagača iz zemlje i inostranstva, predstavljajući tako najveću regionalnu manifestaciju ovog tipa.

U kalendaru kulturnih dešavanja u regionu, beogradski Sajam knjiga je neformalno označen kao praznik knjige koji svake godine promoviše književno stvaralaštvo i obrazovanje, dovodeći najznačajnije domaće i inostrane pisce i izdavače.

Osim izložbe knjiga, događaj je praćen raznim promocijama, prezentacijama, okruglim stolovima i tribinama za stručnu i širu publiku, koji se bave temama važnim za književnost, izdavaštvo i kulturu. Svake godine Sajam knjiga ima jednu zemlju - počasnog gosta, koja dobija istaknuto mesto na sajmu i posebnu prezentaciju svog sadržaja.

Sajam venčanja

Sajam venčanja je jedna od najlepših beogradskih manifestacija koja se tradicionalno održava početkom poslednjeg meseca u godini. Sajam namenjen mladencima tradicionalno nalazi svoje mesto u najpoznatijim beogradskim hotelima.

Ovaj sajam, poznatiji kao Belgrade Wedding Show, ima za cilj da svim budućim mladencima predstavi ponudu zlatara, modnih kuća, poslastičarnica, cvećara, prostora za venčanja i slično tome. Posetioci ovog sajma stiču uvid u mogućnosti organizacije svih segmenata jednog venčanja, kao i u najnovije svadbene trendove koji se praktikuju širom sveta. S obzirom na tematiku sajma, atmosfera je uvek izuzetno prijatna i vesela, a tome doprinose i domaće pevačke zvezde koje svake godine nastupaju na ovoj manifestaciji.

Sajam nameštaja u Beogradu

Odmah nakon Sajma knjiga, u hale Beogradskog sajma stižu predstavnici cele drvne industrije, a pet novembarskih dana je posvećeno nameštaju i uređenju enterijera. Sajam nameštaja u Beogradu tradicionalno okuplja prerađivače drveta, proizvođače nameštaja, kao i proizvođače repromaterijala i mašina koje se koriste u procesu oblikovanja nameštaja. Manifestacija odnedavno akcentuje dizajnerski orjentisane kompanije iz Evrope i sveta, koje premijerno prezentuju vrhunski dizajn i inovacije u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja.

Na više od 60 000 kvadrata svoje proizvode svake godine predstavljaju izlagači iz skoro 50 zemalja, a inovativni eksponati okupljaju hiljade profesionalaca koji sajam nameštaja u Beogradu posećuju uglavnom zbog poslovnih interesovanja.

Sajam vina i Sajam turzima u Beogradu

Jedna od najekspanzivnijih industrijskih grana u Srbiji pronašla je svoje mesto i u kalendaru beogradskih sajmova. U pitanju je Sajam vina koji se održava od 2010. godine i prezentuje proizvodnju i distribuciju ovog pića tokom nekoliko februarskih dana. Zvaničan naziv manifestacije je BeoWine Fair, a pod ovim imenom se okupljaju domaći, regionalni i svetski poznati proizvođači vina.

Ukoliko ste ljubitelji „pića bogova”, Sajam vina u Beogradu je idealna prilika da upoznate i degustirate različite sorte ovog pića na štandovima najuglednijih domaćih i regionalnih proizvođača, vinskih podruma i kompanija koje distribuiraju vino. Prateći sadržaj sajma čini i prezentacija kompletne opreme za vinogradarstvo i vinarstvo, pa Sajam vina predstavlja manifestaciju koja prikazuje kompletan proces nastanka ovog cenjenog pića.

Intenzivna promocija vinskog turizma se vrši i kroz Sajam turizma, koji se u isto vreme održava na istom mestu, što dovoljno govori o značaju koji Sajam vina u Beogradu ima za turističku privredu. U okviru Sajma turzima možete ugrabiti first minute ponude za atraktivne turističke aranžmane, ili prosto videti ponudu putovanja za tekuću godinu.

Sajam medicine i stomatologije

Sajam medicine i stomatologije je prestižna beogradska manifestacija međunarodnog karaktera koja početkom jeseni u Beogradu okuplja stručnjake i poznavaoce ove oblasti iz čitavog sveta. Na sajmu se predstavlja stomatološka, medicinska i laboratorijska oprema uz sredstva, farmaceutske proizvode i razne medicinske usluge koje predstavljaju inovaciju u svetu medicine.

Važnost manifestacije leži u činjenici da je reč o najstarijem regionalnom događaju ovog tipa, budući da Sajam medicine i stomatologije već više od četiri decenije predstavlja mesto susreta medicinskih stručnjaka, proizvođača, prodavaca i korisnika medicinske opreme. Uz osnovne prezentacije u okviru sajma, manifestacija ima i prateći sadržaj koji podrazumeva predavanja i tribine namenjene stručnoj publici, ali i one edukativno-promotivne tribine namenjene široj skupini.

Izložba pasa u Beogradu

Izložba pasa u Beogradu se održava dva puta godišnje pod zvaničnim nazivom Međunarodna izložba pasa svih rasa – CACIB Beograd. Dve izložbe označavaju početak i kraj kinološke sezone u Srbiji, tako da izložbu možete posetiti početkom proleća, i početkom jeseni. Za titulu najlepšeg psa se bori preko hiljadu pasa svih rasa, a omiljeni ljubimci po svoju titulu stižu iz svih krajeva sveta. Da je reč o manifestaciji sa velikim autoritetom dokazuje i više od 20 eminentnih kinoloških sudija koji imaju glavnu reč u oceni pristiglih pasa.

Izbor za najlepšeg psa (Best in Show) je najatraktivnija, ali ne i jedina manifestacija koju Izložba pasa u Beogradu priređuje. Tu su i Agility Show - sportsko takmičenje vrhunski obučenih i pripremljenih pasa, kao i Junior Handling - manifestacija koja bira najboljeg malog psa vodiča. U okviru sajma se predstavljaju i brojni proizvođači hrane i kompletne opreme za pse.

Festival nauke u Beogradu

Festival nauke je najveća manifestacija u oblasti promocije nauke i obrazovanja, a Beograd mu je domaćin krajem novembra i početkom decembra svake godine. Sajam nauke okuplja najeminentnije obrazovne institucije, udruženja ali i pojedince iz zemlje i sveta koji su na neki način dali doprinos naučnim istraživanjima i inovacijama koje svet čine boljim.

Festival nauke u Beogradu okuplja vrlo široku ciljnu grupu, s obzirom na to da prezentuje prošlost, ali i predviđa budućnost u pogledu naučnih dostignuća koja smo iskusili i koja nas tek očekuju. Fenomenalne postavke koje sajam nauke nudi svojim posetiocima pružaju interesantan uvid u budućnost čovečanstva koja, čini se, i nije tako neizvesna kada su nauka i tehnologija u pitanju.

nauka-tehnologija-sajam

Ovo su samo neke od beogradskih manifestacija koje tokom cele godine otvaraju svoja vrata učesnicima i posetiocima iz celog sveta. To je verovatno i više nego dovoljan razlog da kada se nađete u Beogradu posetite neku od fenomenalnih izložbi koje će vas kulturno obogatiti i priuštiti kvalitetno provedeno vreme u srpskoj prestonici.

Tagovi