Ove destinacije u Srbiji bez problema menjaju letovanje u Grčkoj

Mnogi ljudi inspiraciju za putovanja dobijaju tek kada dođe leto i lepo, sunčano vreme. Čini se da je zbog prevelikog broja opcija koje su na raspolaganju sve teže odlučiti se koju destinaciju odabrati i gde provesti letnji odmor.

Putovanje u inostranstvo može biti veoma stresno, a vrlo često i skupo, ako se ne uhvate letnje first i last minute ponude za putovanja turističkih agencija. Ali nema razloga za brigu s obzirom na to da i Srbija ima pregršt, možda čak i jednako, atraktivnih destinacija za letnji odmor koje bez problema svojim sadržajem i prirodnom lepotom mogu parirati najpopularnijim letovalištima u Grčkoj.

Srbija je zemlja koja nema more, ali zato ima velelepnu prirodu i može se pohvaliti brojnim planinama, rekama, jezerima koji sve više zauzimaju vodeću poziciju na turističkim mapama, kako domaćih, tako i inostranih turista i avanturista koji hrle na ove lokaliteta kako bi proveli savršeni odmor.

Bilo da se opredilite za put sa turističkom agencijom ili u sopstvenoj režiji, sigurno je da će letnji odmor na nekoj srpskoj destinaciji opravdati sva vaša očekivanja.

Kako bismo vam pomogli da suzite svoje opcije, odabrali smo najzanimljivije lokacije vodeći se faktorima kao što su ponuđene aktivnosti i opcije za zabavu, prirodne karakteristike, vremenski uslovi, smeštaj, mesta za obedovanje, a na vama je da prema sopstvenim afinitetima odaberete mesto koje ćete možda baš već ovog leta posetiti.

Za ljubitelje adrenalina i prave avanture - Drinska regata

Drinska regata je najstarija i najmasovnija manifestacija na reci Drini koja se već četvrt veka organizuje u Bajinoj Bašti. Prva Drinska regata je održana pre 25 godina, 1994. godine, i od tada se tradicionalno svake treće sedmice u julu odvija ova manifestacija. Održava se u uspomenu na drevne drinske splavare i predstavlja spoj tradicije sa savremenim turističkim trendovima.

Ovaj jedinstveni karneval na vodi uz veliki broj pratećih sadržaja predstavlja jednu od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji i najveći događaj na vodi u ovom delu Evrope. Drinska regata, pored velikog spusta rekom Drinom, obuhvata i brojne druge raznovrsne sadržaje koji svake godine u Bajinu Baštu privuku više od 100.000 posetilaca.

Most Fest je muzički festival u okviru Drinske regate, a tokom godina prerastao je u jedan od najvažnijih segmenata manifestacije, jer svake godine ugosti velike zvezde sa ovih prostora. Tokom trajanja manifestacije u centru Bajine Bašte se održava sajam meda, rakije, suvenira i domaće radinosti. Još jedan od atraktivnih sadržaja koji svake godine zaokupi pažnju velikog broja posetilaca jeste i takmičenje u skokovima sa mosta u reku Drinu gde se pred hiljadama posetilaca takmiče najbolji i najhrabriji skakači sa celog Balkana.

Belocrkvanska jezera - lokalitet za ljubitelje prirode

Bela Crkva je mesto koje se nalazi u Južnom Banatu, na oko stotinak kilometara od Beograda. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera, koja su najznačajnija turistička atrakcija ovog grada. Kompleks čini pet većih jezera: Glavno jezero, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara i Novo jezero, dok postoje i tri manja: Jugopetrolsko jezero, Malo jezero i Barutana.

Jezera su nastala iskopavanjem šljunka, pa je iz tog razloga voda prozirno zelena, a plaže lepe, peščane. Na Glavnom jezeru plaža je delom betonirana, dok je na ostalim jezerima potpuno prirodna. Za goste Belocrkvanskih jezera kojima kupanje nije jedina razonoda, organizuju se izleti u okolini Bele Crkve, kao i programi lova na visoku divljač u Deliblatskoj peščari i ribolova sa obale i iz čamca na jezerima, kanalu Dunav-Tisa-Dunav i reci Dunav.

Nekadašnje rudarsko naselje Sasca Montana ušuškano je u šumovitoj klisuri i kroz njega protiču dva bistra planinska vodotoka - Nera i Šušara. Ovaj lokalitet privlači veliki broj ljubitelja netaknute prirode, koji pronalaze mir i relaksaciju uz vodopade i mirise četinara i planinskog bilja.

Rzav i najlepša plaža Bosa noga

Reka Veliki Rzav je zvanično najčistija reka u Srbiji. Ova reka prolazi kroz nenaseljene predele, prvi veći grad kroz koji protiče je Arilje, a pošto protiče kroz čist krečnjački kanjon potpuno je bistar i pitak. Reka Rzav je veoma brza, relativno plitka, ali veoma bezopasna i božanstvene lepote. Rzav je prepun uređenih plaža na kojima se možete odmarati i uživati u vrućim letnjim danima.

Najatraktivnija i za sada najuređenija plaža na reci Rzav je Bosa noga. Nudi različite sadržaje od maja do oktobra. Pored kafića i restorana, na ovaj plaži nalaze se i teren za odbojku na pesku i velika travnata površina na kojoj se održavaju koncerti poznatih rok grupa i tehno žurke.

Uvac - smaragdna reka i najveći meandri Evrope

Specijalni rezervat prirode Uvac je prirodno dobro od izuzetnog značaja. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji. Centralnu morfološku celinu rezervata predstavlja kanjonska dolina reke Uvac sa dolinama njenih pritoka. Vode reke Uvac, duboko su usekle svoje korito u krečnjačke stene i formirale sužene klisurasto - kanjonske doline sa visokim, strmim krečnjačkim liticama.

Posebna vrednost kanjonskih delova doline su takozvani uklješteni meandri. Meandri Uvca su već prepoznatljiva slika iz jugozapadne, ali i cele Srbije. Ovaj lokalitet izuzetne lepote posećuju brojni turisti i smatra se za jednu od najlepših prirodnih odlika Srbije.

Pećine u okolini Uvca su brojne i po veličini variraju od potkapina do jednog od najvećih do sada poznatih pećinskih sistema u Srbiji, a to je Ušački pećinski sistem čija dužina do sada istraženih kanala iznosi više od 6.000 metara.

Banje u Srbiji i akva parkovi u njima

waterslide-398249_1920

Najpopularnije banje u Srbiji su svakako Vrnjačka banja i Sokobanja. Ono što karakteriše i izdvaja ove dve banje jeste to što su one meta turista svih starosnih dobi, a ne samo starije populacije, kao što je slučaj sa brojnim drugim banjama u Srbiji. U prilog tome govore i brojni sadržaji koje ove dve banje nude svojim posetiocima, a pre svega akva parkovi.

SOKOBANJA I AKVA PARK PODINA

Akva park Podina nalazi se na oko 1,5 kilometara od centra Sokobanje, a u svojoj ponudi ima poluolimpijski bazen, kupališta za decu i odrasle, kao i bazen sa tri velika tobogana koji će vam podići adrenalin. Na raspolaganju su i brojni drugi sadržaji poput barova, frižidera sa sladoledima, ležaljkama…

SUNNY HILL U VRNJAČKOJ BANJI

Sunny Hill akva park nalazi se na svega 600 metara od centra Vrnjačke banje, a gostima je na raspolaganju bazen sa termalnom vodom, kao i nekoliko tobogana. U okviru kompleksa nalazi se i moderan SPA centar sa saunom, whirpool-om, centrom za masažu i drugim savremenim spa sadržajima.

Srbija je zemlja izrazito velike prirodne lepote i karakterišu je brojne lokacije od kojih zastaje dah. Boravak na bilo kojoj destinaciji u Srbiji tokom letnjeg odmora okrepiće vaša čula, a pored toga turističkim obilaskom Srbije upoznaćete zemlju na najbolji mogući način. Pored toga, ako uporedimo cene letovanja u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Grčkoj, u Srbiji ćete sigurno jeftinije proći, pa ako novac igra bitnu ulogu prilikom donošenja odluke gde na odmor, onda je ovo svakako još jedna prednost za Srbiju.