10 najlepših pešačkih zona u Srbiji

Srbija je zemlja koja može da ponudi mnogo zanimljivosti svojim građanima, ali i stranim posetiocima i turistima koji se prvi put nađu u njoj.

Jedna od njenih najvećih atrakcija su brojna šetališta u gradskim i prirodnim okruženjima, koja vrve od posetilaca tokom cele godine. Dok su neke pešačke zone glavna obeležja svojih gradova, ona u prirodi su prepoznatljiva po mogućnosti uživanja u fenomenalnim pejzažima i čistom vazduhu.

U nastavku priče izdvajamo deset pešačkih zona u Srbiji koje su, prema mišljenju posetilaca, najlepša u celoj zemlji.

Srebrno jezero

Srebrno jezero je veštačko jezero na obali Dunava, smešteno u istočnoj Srbiji, a postalo je prava atrakcija pre nekoliko godina, kada je u potpunosti uređeno i prilagođeno potrebama turista. I domaći i strani posetioci su saglasni da je Srebrno jezero svojevrsna oaza mira, a brojne lepote, pejzaži i gostoprimstvo meštana čine ga još lepšom lokacijom za odmor u prirodi.

Jezero je najlepše kada se posmatra sa pešačkih staza koje ga okružuju, pa su šetnje glavna aktivnost posetilaca koji, ukoliko to žele, mogu i satima da uživaju šetajući obalom i razgledajući ambijent. Odmah pored pešačkih staza pored jezera smešteni su ugostiteljski objekti - kafići, restorani i barovi, a nekoliko prodavnica će vam ponuditi i suvenire bez kojih svakako ne bi trebalo da odete sa ovog mesta.

Pogled na Srebrno jezero sa šetališta (FOTO: Nikola Igračev)

Palićko jezero

Da su najlepša srpska šetališta smeštena upravo na obalama, potvrđuje i Palićko jezero, jedno od omiljenih destinacija za izlete i rekreaciju. Obala jezera je dugačka oko 17 km i uređena je celom dužinom, zbog čega je idealna za šetnje i razgledanje prirode. Sa glavne pešačke zone vijugaju manje staze koje vode kroz parkove, a usput možete svratiti u neki od restorana, kafića ili u zoološki vrt zbog koga deca obožavaju odlazak na Palićko jezero.

Dunavsko šetalište ,,25. maj’’ Beograd

Šetalište ,,25. maj’’ jedno je od omiljenih mesta Beograđana za rekreaciju. Uz izrazito atraktivnu lokaciju, tik pored Dunava, razlog leži i u veoma lepoj i uređenoj, širokoj stazi pored Dunava, na kojoj u svako doba dana možete sresti nekog ko vozi bicikl, rolere, trči ili jednostavno uživa u šetnji pored obale. Staza ,,25. maj’’ je prilično duga i široka, pa nikada nećete imati osećaj da na njoj vlada gužva.

Ova staza posebno je draga rekreativcima jer je pogodna za trčanje, brzo hodanje ili vožnju bicikla jer, preko ušća, vodi čak do Ade Ciganlije, a sve vreme praćena mešavinom gradskog i prirodnog ambijenta koji doživljaj čine izuzetno prijatnim i jedinstvenim.

Zmaj Jovina ulica, Novi Sad

Zmaj Jovina ulica je glavna pešačka zona u Novom Sadu i prvo što turisti posećuju kada se nađu u ovom gradu. Prostire se od Trga slobode do Vladičanskog dvora, a u Novom Sadu je sinonim za kafiće, restorane, butike i suvenirnice koje su raspoređene duž čitave ulice. Upravo zbog ovoga, ali i brojnih predstava i performansa koje izvode brojne akrobate i ulični zabavljači, Zmaj Jovina ulica je uvek prepuna pešaka koji žele da vide i osete novosadsku energiju, a često i pravu karnevalsku atmosferu, koja obično vlada u ovoj ulici. Kada je u pitanju Zmaj Jovina, Novi Sad definitivno ne bi bio isti bez ove ulice, zato ne smete propustiti priliku da prošetate njom kada vas put dovede u srpsku Atinu.

Zmaj Jovina ulica u Novom Sadu (FOTO: Aleksandar Tomić)

Pešačke staze - Zlatibor

Zlatibor je sjajna destinacija za one koji žele da uživaju u dugim šetnjama u prirodi i udišu retko čist vazduh koji je jedan od najjačih aduta ove planine. Kako nije moguće izdvojiti samo jednu stazu za šetnju na Zlatiboru, treba pomenuti staze Spomenik, Čigotu i Kamalj koje su dugačke po nekoliko kilometara. Za prelazak staza su potrebni sati, ali je šetnja kroz zlatiborske šume i sve prirodne lepote koje može da ponudi najlepše što možete priuštiti sebi kada se nađete na ovoj planini. Poželjno je da za prelazak dužih staza imate dobru kondiciju i sportsku obuću, kako biste mogli potpuno da uživate u šetnji.

Knez Mihailova ulica u Beogradu

Knez Mihailova ulica je uz Kalemegdan i ,,Pobednika’’ jedan od osnovnih simbola srpske prestonice, za koju su čuli i oni koji još uvek nisu imali priliku da prošetaju njom. U pitanju je pešačka zona duga 790 metara, sa nizom reprezentativnih i istorijski značajnih građevina koje potiču iz 19. veka, što se u Beogradu, nažalost, ne može videti baš na svakom koraku. U ulici su, kao što je to priliči svim metropolama, smeštene mnoge ekskluzivne radnje, butici, suvenirnice, kafići, restorani i sve ono što vam je potrebno za potpuni doživljaj beogradske atmosfere. Idući iz pravca Terazija i Terazijske česme, Knez Mihajlova ulica vodi pravo na Kalemegdan, velelepnu tvrđavu i najlepši park u gradu, jednu od najvećih beogradskih atrakcija.

Knez Mihailova ulica u Beogradu

Skadarlija, Beograd

Knez Mihajlova nije jedina pešačka zona koja facinira posetioce Beograda. Skadarlija je boemska četvrt smeštena u centru Beograda, u kojoj su nekada zbog blizine Narodnog pozorišta stanovali mnogi glumci i umetnici. Skadarska ulica je prekrivena kaldrmom, koja tradicionalno potiče iz otomanskog perioda, i vijuga između najstarijih beogradskih kafana i restorana poznatih po pesnicima, umetnicima i boemima prošlih vremena. Ukoliko je jedna od vaših usputnih stanica i Skadarlija, Beograd će vam bez sumnje ostati u najlepšem sećanju, a šetnja ovom ulicom omiljena aktivnost svaki put kada posetite ovaj grad.

Sunčani kej u Novom Sadu

Ukoliko ste se zadesili u Novom Sadu i prošetali Zmaj Jovinom, izdvojite vreme za još jednu predivnu šetnju. Naime, novosadski kej je nešto što ne bi trebalo da propustite ukoliko ste ljubitelji šetnje pored reke. Uz novosadsku obalu Dunava je uređena široka staza na kojoj možete videti bicikliste i šetače raznih generacija, kao i one koji su tu došli da popiju kafu i uživaju u pogledu na Petrovaradin, smešten na drugoj strani reke. Novi Sad je grad poznat po dobrom provodu, atraktivnim lokalima i lepim građevinama, ali kej definitivno potvrđuje i njegovu reputaciju mirnijeg grada u kome je moguće pronaći svoju oazu mira i uživati u njoj, bez buke i gužve koje vladaju na glavnim gradskim ulicama.

Pogled na Petrovaradinsku tvrđavu sa Sunčanog keja

Trg kralja Milana u Nišu

Trg kralja Milana u Nišu predstavlja se u najlepšem svetlu svima kojima ga posete i odluče da se ponovo vrate u ovaj grad. Reč je o šetalačkoj zoni smeštenoj u strogom centru Niša, koja svakodnevno ukršta puteve Nišlija, određuje mesto sastanaka i predstavlja centar svih dešavanja u ovom gradu. Uređen pešački plato, zelena parkovska površina i spomenici na trgu ga čine jednim od najlepših mesta u Nišu, a njegovoj popularnosti doprinose i brojni kafići, restorani i prodavnice.

Kej oslobođenja (Zemunski kej)

Kej oslobođenja, proteže se uz zemunsku obalu Dunava i poznatiji je pod nazivom Zemunski kej. Ovo šetalište povezuje čuvenu zemunsku kulu Gardoš, sa koje se pruža prelep pogled na ,,stari’’ Beograd, i beogradsko ušće, a preko Brankovog mosta, može se povezati i sa već opisanim savsko-dunavskim šetalištem, u jedinstvenu višekilometarsku stazu.

Kako je reč o jednoj od najatraktivnijih pešačkih zona u Beogradu smeštenih pored reke, osim u šetnji, ovde možete uživati i u hranjenju labudova, ručku ili večeri u renomiranim restoranima, kafićima i klubovima smeštenim na vodi, a taksi brodićem možete se prebaciti i na Veliko ratno ostrvo. Staza je pogodna za trčanje, vožnju bicikla, ali i za rekreativnu šetnju u kojoj svakodnevno uživa veliki broj Beograđana i Zemunaca. Ovo je ujedno i mesto na kome se povremeno održavaju manifestacije zabavnog karaktera.

swans-4977041_1920
Pogled na dunavske labudove sa Keja oslobođenja