„Noć istraživača“ | Turistički kalendar Srbije

Trinaesta po redu „Evropska noć istraživača“ u naredna dva dana održaće se po deveti put i u Srbiji, i to u čak 26 gradova naše zemlje. Kao i svakog poslednjeg petka u septembru, ove godine pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“, ovaj događaj posvećen je popularizaciji nauke, aktivnog učenja i istraživanja kroz igru, zabavu i mnoštvo interesantnih i interaktivnih sadržaja koji izazivaju oduševljenje i osmehe, te bude radoznalost svih posetilaca, naročito onih najmlađih kojima je prevashodno i namenjena. Kroz druženje sa našim najpoznatijim naučnicima i istraživačima, kroz stotine prilagođenih naučnih eksperimenata i prezentacija, uz pomoć savremene tehnologije i mnogo dobre volje i entuzijazma učesnika, posetioci će biti upoznati sa mnoštvom prirodnih pojava i biti u stanju da razumeju niz složenih procesa u prirodi, iz oblasti fizike, hemije, matematike, biologije, geografije, arheologije, medicine, ekologije, fotografije, akustike, optike, forenzike i ostalih prirodnih nauka.

Popularnost ove divne manifestacije, podržane od gotovo svih relevantnih naučnih institucija i udruženja u zemlji, iz godine u godinu sa oduševljenjem se širi poput talasa, pa će ove godine „Noć istraživača“ po prvi put biti održana u čak 26 gradova Srbije.

U Beogradu će na čak 15 lokacija biti upriličeno mnoštvo interesantnih dešavanja. U Gradskoj biblioteci biće organizovan naučni „lov na blago“, edukativna igra za mališane koji će kroz raznovrsne istraživačke zadatke u potrazi za „blagom“ kroz igru steći raznovrsna znanja i za to biti nagrađeni na cilju. Naučni klub Centra za promociju nauke organizuje nesvakidašnju „turu“ Beogradom pod UV svetlom, pomoću jedne alternativne fotografske tehnike. Fakultet za fizičku hemiju će u svojim laboratorijama objasniti fenomen svetlećeg grafita, odnosno plazme kao materije jedinstvenog agregatnog stanja. U Muzeju Vuka i Dositeja pak, zainteresovani će moći da „dešifruju“ glagoljicom napisana dela Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića i na taj način saznaju na koji način se razvijao naš jezik i današnje pismo ćirilica. Institut Servantes upoznaće vas sa minijaturnim robotom-istraživačem i osnovama robotike. Institut ekonomskih nauka ustupio je prostor genijalnim fizičarima koji će vam objasniti fenomen svetlosti i boja u koje (prividno) vidimo. U tržnom centru Big Fashion posetioci će, između ostalog, moći da se upoznaju sa muzikom srednjeg veka i renesanse, te kopijama muzičkih instrumenata iz tog perioda. U Francuskom kulturnom centru biće upriličeno druženje sa mladim i uspešnim naučnicima, uz izložbu „Privatni život naučnika“. Muzej nauke i tehnike ove godine posebnu pažnu poklanja Dunavu, istoriji i tajnama rečne plovidbe i životu uz ovu veliku reku, a Muzej Jovana Cvijića upoznaće vas sa likom i delom jednog od najcenjenijih svetskih geografa i istraživača. U Zavodu za intelektualnu svojinu ljubitelji forenzike otkriće neke velike medicinske i DNK misterije, poput onih u popularnim serijama. U Kući legata moći ćete da se upoznate sa biološkim fenomenima, ćelijama i bacilima, dok će u Pedagoškom muzeju ljubitelji matematike biti suočeni sa nizom logičkih igrica i mozgalica. Konačno, na Institutu za meteorologiju moći ćete da zavirite u najrazličitije delove ljudskog mozga i otkrijete uzroke i delovanje stresa, kao i načine za njegovo savlađivanje.

sketch-3047721_1920

Ništa manje interesantnih dešavanja u okviru „Noći istraživača“ biće upriličeno i na više lokacija u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Čačku, Užicu, Leskovcu, Novom Pazaru, Kruševcu, Trsteniku, Smederevu, Inđiji, Kikindi, Zrenjaninu, Zaječaru, Knjaževcu, Negotinu, Jagodini, Svilajncu, Ćupriji, Despotovcu, Šapcu, Bečeju, Ubu i selu Ranovac, a detaljan program i lokacije na kojima će se manifestacija održavati u pomenutim gradovima, možete pogledati ovde.

Poseta „Noći istraživača“ je potpuno besplatna tokom oba dana održavanja u svim navedenim gradovima. Stoga, iskoristite jedinstvenu priliku da se upoznate sa nekim od najvećih prirodnih fenomena i obogatite svoje i znanje svojih mališana o svetu u kome živimo.