„Pazi, otrovno!“

Interesantna i neobična izložba pod nazivom „Pazi, otrovno!“ biće otvorena u subotu, 22. septembra, u 18 časova, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu. Osnovna ideja izložbe je upoznavanje posetilaca sa fenomenom otrova koji se javljaju u prirodi, među živim svetom, razlogom njihovog postojanja, njihovom ulogom, namenom i značajem u savremenoj medicini i toksikologiji.

Kroz izložbenu postavku i mnoštvo do sada retko izlaganih eksponata u vidu herbarijumskih i prepariranih primeraka, tečnih preparata i mulaža, odnosno živih primeraka otrovnih biljaka i životinja, zainteresovanim posetiocima će biti prezentovan sastav i delovanje otrova i protivotrova, značaj otrova u lečenju savremenih bolesti, mere prevencije i zaštite od intoksikacije, odnosno saveti kako se ponašati u slučaju neželjenog kontakta sa otrovnimbiljkama, životinjama ili gljivama. Uz sve navedeno, biće predstavljeni i najčuveniji prirodni „trovači“ u istoriji čovečanstva - gljive, insekti, stonoge, paukovi, škorpije, vodozemci, gmizavaci i sisari.

Izložba će trajati do aprila iduće godine, stoga topla preporuka svim ljubiteljima prirode, đacima i nastavnicima, roditeljima i radoznalcima, da pronađu vremena i posete ovu nesvakidašnju izložbu, steknu nova znanja, razbiju ustaljene predrasude i bolje razumeju prirodu oko sebe i njene čudesne mehanizme.

animal-world-3357937_1920