Rajsko sokače | Poreklo naziva ulica

Beogradski sokaci nasleđe su vremena kada je naš glavni grad bio orijentalna varoš koju su prožimale stotine uskih i kratkih uličica i prolaza, povezujući one veće i značajnije.

Kada je, nakon oslobođenja od Turaka, grad počeo da se razvija u evropskom duhu, sokake su zamenile kaldrmisane, a zatim i asfaltirane ulice, planirane po evropskim urbanističkim standardima, sa propisanim dimenzijama, uređenim trotoarima i drugim modernim rešenjima. Udžerice su postepeno zamenile skladne kuće i objekti i grad je počeo značajno da menja svoju fizionomiju.

Ipak, mnogo godina i decenija kasnije, u Beogradu se i danas mogu naći uske uličice i uređeni prolazi između kuća i zgrada koje doslovno predstavljaju sokake. Mnoge od njih ovu odrednicu nose i u zvaničnom nazivu. Pojedine, istina, samo simbolično, dok neki druge to i doslovno predstavljaju.

Jedan od takvih sokaka je i Rajsko sokače, na Zvezdari. U uskoj uličici, dužine oko 40 metara, ima mesta za jednu jedinu kuću, a sokak je toliko uzan da njime svojevremeno nije mogao proći ni „fića“. Sokače povezuje ulice Raljsku i Dragutina Milutinovića, a tokom pedesetak koraka odnosno pola minuta, koliko traje šetnja ovom uličicom, ne stičete utisak da se uopšte nalazite u Beogradu. Njen naziv je romantičan i čak pomalo egzotičan, a za njega se vezuje i jedna simpatična anegdota.

Naime, Rajsko sokače se do 2005. godine zvalo Raljsko sokače, budući da se „naslanja“ na Raljsku ulicu. Nakon 2000. godine, veliki broj ulica u Beogradu dobio je potpuno nove nazive, a proces zamene uličnih tabli je iz nekog razloga zahvatio i Raljsko sokače. Da li su nadležni u tom procesu nenamerno izostavili slovo „L“ ili su pak ovaj sokak zaista smatrali rajskim delom Zvezdare, ostaje da se nagađa. Ipak, Rajsko sokače postalo je zvaničan naziv ove kratke ulice i tako je ostalo do danas.

IMG-20180911-WA0001
FOTO: Jovana Erović