Vespa muzej Srbija | Muzeji Srbije

U maloj slepoj ulici na beogradskom Senjaku, u privatnoj podzemnoj garaži u Brzakovoj br. 2, „skriven“ je jedan nesvakidašnji i jedinstveni muzej. U pitanju je Muzej Vespe, legendarnog dvotočkaša inicijalno proizvedenog u malom italijanskom mestu Pontedere, u blizini Firence, krajem Drugog svetskog rata.

Ovaj motorčić, čije ime u prevodu sa italijanskog znači „osa“, zbog karakteričnog zvuka zujanja koji proizvodi, a koji podseća na pomenutog insekta, za svega nekoliko godina šarmirao je gotovo čitavu Evropu i postao simbol društvenog statusa, prestiža, mode i elegancije.

Popularnosti ovog simpatičnog vozila na dva točka doprineo je, pre svega, njegov izgled - mali, udoban i ne previše bučan, za razliku od većine dvotočkaša u to vreme. Opremljen dvotaktnim motorom od 98 kubika i snagom od svega 3,5 „konja“, prvobitna Vespa je dostizala brzinu od 60km/h, prilično neverovatnu za tako malo vozilo u to vreme.

Prve Vespe u Beogradu pojavile su se već 50-ih godina prošlog veka, da bi u narednim decenijama Vespatalas naveliko „zapljusnuo“ grad, a zujanje ulicama postalo svakodnevica. Od dobrog dela tih Vespi danas je sačinjena i muzejska izložba koja broji oko 40 vrhunski restauriranih primeraka različitih Piaggio modela ovog, nekada hiper-popularnog, skutera.

Beogradski muzej Vespi predstavlja verovatno i najbolju kolekciju ovih starih dvotočkaša, barem istočno od Pontedere.

Stoga, svim ljubiteljima ovog čuvenog brenda, svim radoznalcima i nostalgičarima, toplo preporučujemo obilazak ovog jedinstvenog muzeja. Posete su moguće svakog dana u periodu 18-20h, uz prethodnu najavu telefonom.

vespa-928873_1920