5 najboljih umetničkih galerija u Beogradu!

Galerije, kao mesta na kojima umetnička dela iz senki ateljea izlaze na „veliku pozornicu“, predstavljaju svojevrsne izloge umetničkog stvaralaštva bilo da je u pitanju slikarstvo, crtež, skulptura, fotografija ili pak digitalna umetnost, toliko popularna u današnje vreme.

Beograd poseduje mnoštvo izložbenih prostora, na otvorenom i zatvorenom, od onih prestižnih sa stogodišnjom tradicijom do nekih sasvim novih, savremenih, još uvek neafirmisanih ali koji ni po čemu ne zaostaju za onima u Berlinu, Parizu ili Londonu.

Od tradicionalnih izložbi do izložbi savremene umetnosti, posetioci galerija u njima teže da vide i saznaju nešto novo, pronađu inspiraciju ili podstaknu sopstvenu kreativnost. Dok pojedine beogradske galerije mesecima i godinama ne menjaju svoje postavke, ima i onih koje „rade“ veoma aktivno.

U vezi sa raznovrsnošću postavki, aktuelnosti istih i svežini programa, izdvajamo Top 5 najatraktivnijih galerija u Beogradu.

Galerija MSU

Salon MSU - Jedna očekivano ozbiljna galerija s obzirom na to da iza sebe ima tako jaku instituciju kao sto je Muzej Savremenih Umetnosti. Profesionalni kustosi biraju „jake“ i autentične umetnike, vrlo referentne u domenu savremene umetnosti. Prostor galerije je odličan, izložbi se uvek pristupa profesionalno i sve to rezultira dobrim programom i dobrim postavkama.
 

Galerija Remont

Galerija Remont - Jedna od retkih galerija izrazito fokusirana na savremene umetničke prakse. Veliko „bravo“ jer od nastanka ne odstupaju od takvog programa, pogotovo što iza ove galerije ne stoji nijedna veća institucija, već se ceo rad svodi na angažman posvećenih i vrlo referentnih kustosa. Program Remonta izdvaja raznovrsnost, pa se posetioci često mogu upoznati i sa nekim vrlo mladim i ineresantnim umetnicima. Galerija dodeljuje prestižnu „Mangelos“ nagradu, možda i najpopularniju među mladim umetnicima.


Galerija SANU

Galerija SANU - Ne treba trošiti previše reči na najslavniju galeriju u zemlji. Fokus je uglavnom na istorijski koncipiranim postavkama. Odlikuje je gotovo uvek fantastična izložbena postavka, dobro dizajnirana i koncipirana. U ovoj galeriji se često možemo sresti sa kapitalnim umetničkim delima. Ovu galeriju izdvaja i odlična lokacija u Knez Mihailovoj ulici, što doprinosi dobroj komunikaciji galerijskog programa sa velikim brojem posetilaca.

istanbul-168774_1920


 

Galerija Eugster

Eugster || Belgrade - Ova galerija je veoma ambiciozan poduhvat mladog galeriste Jana Eugstera da u Beogradu pokrene projekat po uzoru na velike svetske galerije. Sve je isključivo Janova ambicija i angažman, a u takvoj postavci stvari nema prostora za grešku. Program Eugster galerije je savremeno orjentisan i fokusiran na potvrđene umetnike. Potencijal galerijskog prostora (prilagođen hangar, pomerljivi zidovi, itd...) je možda i najbolji u Beogradu. Vreme ove galerije, veruje se, tek dolazi a u njoj smo se već susreli sa nekoliko domaćih i inostranih reprezentativnih umetnika.


Galerija U10

U10 - Galerija vođena od strane kolektiva mladih umetnika i fokusirana na umetnike mlađe generacije. Ovu galeriju izdvaja veoma raznovrsna i uvek sveža postavka. Zapravo, sve je oko ove galerije sveže i puno zdrave energije, od ambicije pokretača koji su i sami umetnici, a ne kustosi, preko najrazličitijih izložbi pa do uglavnom mlade publike koja često u velikom broju prati program ove galerije.

Stoga, ukoliko ste ljubitelj ili poštovalac umetnosti, a niste do sada imali priliku da obiđete neku od navedenih galerija, topla preporuka da to učinite u slobodno vreme.