Sedam samuraja | Poreklo naziva ulica

Sedam samuraja (Shichinin no Samurai), je najuspešniji i najpoznatiji film japanskog reditelja Akire Kurosave.

Snimljen je, sada već daleke,1954. godine ali se i danas smatra najuticajnijim filmom japanske kinematografije ikada. Sa radnjom smeštenom u Sengoku periodu (16.vek) japanske istorije, koji je obeležen međusobnim ratovima japanskih feudalaca i masovnim pljačkama, film govori o sedmorici ronina (samuraja bez gospodara) koji bivaju unajmljeni da odbrane selo od krađe useva. Ovo je film o časti, osećanju dužnosti, hrabrosti, nesebičnosti i tradicionalnim vrednostima koje nestaju.

Malo je poznato da u beogradskom prigradskom naselju Ključ, na ,,tromeđi’’ Surčina, Bečmena i Jakova zaista postoji ulica koja nosi naziv čuvenog filma Akire Kurosave.

Štaviše, u istom naselju nalaze se i Don Kihotova ulica, ulica Tristana i Izolde i brojnih drugih likova i ličnosti povezanih sa tzv. sedmom umetnošću i književnošću.

Da li su ulice dobile naziv na inicijativu meštana koji tradicionalno vole knjigu i film, ili je to prosto volja opštinskih vlasti, ostaje da se nagađa, ali je svakako interesantno i simpatično.

O uticaju filma na svetsku kinematografiju dovoljno govore brojna rimejk ostvarenja od kojih je najpoznatije holivudski film Sedmorica veličanstvenih (The Magnificent Seven) iz 1960. godine – vestern verzija japanskih Sedam samuraja.

ULICA TEMPLATE (2)